Linkovi

Bruxelles: Delegacija BiH u sjedištu EU - 2003-09-18


Tokom dvodnevne zvanične posjete delegacije visokog nivoa iz Sarajeva sjedištu EU u Bruxellesu, i izmedju razgovora vodjenih sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javierom Solanom i susreta sa predsjednikom Europskog parlamenta, Patom Coxom, šef bosanskohercegovačke diplomacije, Mladen Ivanić, iznosi uvjerenje da odgovor na pitanje: kada će otpočeti snažniji integracijski proces sa Unijom, leži u bh rukama.

"Nije bilo nikakvih rokova. Postoji jaso opredjeljenje i potreba da mi one obaveze koje smo preuzeli dovedemo do kraja. Kada to učinimo, mislim da ćemo tada i moći računati i na podršku iz Europske unije. Dakle, evidentno je da će sve to zavisiti od nas, daleko, daleko više nego ranijih godina", uvjeren je ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić.

Upitan da li se može očekivati da ove jeseni počnu pregovori oko oblika Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ministar Ivanić kaže:

"Sve će zavisiti od Fisibiliti studije. Ako ona bude imala pozitivan odgovor, onda će početi. Jedan od razloga ove posjete je da ubjedimo partnere u Europskoj uniji je da smo mi spremni da udjemo u proces pregovora i da možemo, ono što preuzmemo kao obavezu, i izvršiti."

XS
SM
MD
LG