Linkovi

Sve spremno za otvaranje Memorijlnog kompleksa  Srebrenica - 2003-09-18


Izvršene su posljednje pripreme za otvaranje memorijalnog kompleksa u Potočarima, a danas su iz Visokog, u Srebrenicu prebačena tijela 107 srebreničkih žrtava, koje će biti ukopane u subotu, 20 septembra. Među žrtvama, četiri osobe su maloljetne, a najstarija je imala 75 godina. Do sada su u Potočarima ukopane 882 žrtve.

Memorijalni kompleks će otvoriti bivši predsjednik SAD Bill Clinton, koji u Sarajevo stiže sutra, nešto iza 19 sati. Ceremonija će početi u 11 sati, dolaskom gospodina Clintona, koji će biti u pratnji Visokog Predstavnika, Paddy Ashdowna, i američkog ambasadora u BiH, Clifford Bonda!

Član fondacije Srebrenica Potočari, spomen obilježje i mezarje, Amor Mašović izjavio je danas da su svoje učešće na ceremoniji potvrdili sve ambasade akreditirane u Sarajevu, sve međunarodne organizacije prisutne u BiH, a iz Republike Srpske potvrđeno je prisustvo premijera Dragana Mikerevića.

Gradonačelnik Srebrenice i predsjedavajući Odbora za podršku i realizaciju aktivnosti za otvaranje spomen obilježja Abdurahman Malkić rekao je da će o sigurnosti skupa, brinuti pripadnici MUP-a RS, uz podršku SFOR-a i Policijske misije Evropske unije Građevinski i zemljani radovi uglavnom su privedeni kraju, posebno kada je riječ o izgradnji zaobilaznice za odvijanje saobraćaja, uređenju parking prostora i podija za novinare i govornike i pristupnim mjestima za učesnike.

U memorijalnom centru biti raspoređeno i oko 300 redara, pet cisterni sa vodom, 15 ambulatnih vozila i dvije pokretne bolnice sa ljekarskim ekipama, i četiri vatrogasna vozila. Za prijevoz do Potočara biti angažovano 220 autobusa iz FBiH, dok se procjenjuje da će doći i oko 3 000 privatnih automobila.

Inače,Visoki predstavnik za BiH i član Izvršnog odbora Fondacije "Srebrenica-Potočari spomen obilježje i mezarje" Paddy Ashdown, izjavio je danas da će 20. septembra BiH ponovo biti u žiži svjetske javnosti.

XS
SM
MD
LG