Linkovi

Šta je rekao Mladen Ivanić bečkom Die Presse - 2003-09-18


Ministar inostranih poslova BiH Mladen Ivanic, ocjenjuje da je do 2005 godine zadnji rok za BiH da ima Visokog predstavnika u sadasnjoj formi i nadleznostima. Kako prenosi austrijski dnevnik Die Presse Ivanic je austrijskim novinarima u Sarajevu rekao de je moć Visokog Predstavnika često iskoristena od strane lokalnih političara i da pri donošenju nepopularnih mjera postoji izgovor "...nije to naša krivica, već je tako odlučio Visoki Predstavnik.

Ivanić je zatražio vise kompetencija za domaće institucije. Sitacija u BiH sada je više stabilna nego što se očekivalo, rekao je Ivanić, povodom zabrinutosti Zapada, pošto su prošle izbore u BiH dobile nacionalističke snage.

Sve važne političke snage su složne u tome da BiH mora da ide putem ka Evropi, istakao je Ivanić i dodao da ne vidi smetnju oko neslaganja Brisela sa potpisivanjem Sporazuma BiH sa SAD-om o neizručivanju njenih državljana Medjunarodnom krivičnom sudu.

Mi možemo u roku od jedne godine da poništimo ovaj Sporazum. Kada se budemo vise približili EU, možemo lakše da zauzmemo stanovišta Unije. Medjutim, ne sada sa SAD trupama i njenim angažovanjem u zemlji, objasnio je Ivanić.

Ivanić je odbacio svaku mogućnost promjene Ustava, odnosno Daytonskog Sporazuma..." ja sam protiv velike diskusije o promjeni Ustava, jer bi to otvorilo stare razdore,," rekao je Ivanić.

Ivanić se takodje usprotivio promjeni statusa Kosova, jer smatra da bi se to negativno odrazilo na BiH. Sa odlukom o konačnom statusu Kosova još treba da se pričeka. Ukoliko Kosovo postane nezavisno u BiH će doći do razmišljanja......" Zašto oni mogu, a mi ne? Jer prvenstveno medju bosanskim Srbima i Hrvatima, kao i prije postoje tu i tamo ideje da se od jedinstvene države treba odcjepiti, rekao je, a prenosi bečki Die Presse, ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.

XS
SM
MD
LG