Linkovi

Predstavnici Udruženja logoraša Republike Srpske idu u Sarajevo - 2003-09-18


Predstavnici Udruženja logoraša Republike Srpske saopštili su danas da će sutra pokušati da na zgradu nekadašnje kasarne Viktor Bubanj u Sarajevu postave spomen ploču u znak sjećanja na stradale Srbe u proteklom ratu. Zvaničnici sarajevske policije su danas poručili da postavljanje ove spomen ploče neće biti dozvoljeno.

Bivši logoraši iz svih dijelova Republike Srpske sutra će sa 16 autobusa krenuti u Sarajevo kako bi ostavli spomen ploču u bivšoj kasarni JNA »Viktor Bubanj«,koja je u proteklom ratu bila logor za Srbe i u kojoj je mučeno više hiljada a ubijeno oko 500 srpskih civila.

Izjavio je ovo danas predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić. On je precizirao da je obavješten da će federalna policija, na međuentitetskoj liniji, postaviti kordon policije kako bi spriječila odlazak logoraša do nekadašnje kasarne u kojoj se sada nalazi sud Bosne i Hercegovine. Ukoliko nam zabrane prolaz tražićemo odobrenje da kolona nastavi put do bivše kasarne a u suprotnom će putnici izaći iz autobusa i zapaliti svijeće srpskim žrtvama u pravoslavnoj crkvi na Veljinama, naglasio je Branislav Dukić. Po njegovim riječima, eventualna, zabrana postavljanja ove spomen ploče će predstavljati ružnu sliku o vlastima u Federaciji i pokazaće da Bosna i Hercegovina ne postoji kao država te da su, kako je rekao, entitetske linije razgraničenja jače nego međudržavne.

Potpredsjednik Udruženja logoraša Republike Srpske, Slavko Jovičić je istakao da su u toku intenzivni pregovori sa federalnim i kantonalnim vlastima u Sarajevu te predstavnicima međunarodne zajednice da se ovaj skup odobri. Međutim, predstavnik kantonalnog MUP-a u Sarajevu Dragan Mioković je danas izjavio da logoraši iz Republike Srpske neće biti pušteni u krug sadašnjeg suda B i H kako bi postavili spomen ploču ali da neće bti ni zaustavljeni uz pomoć kordona policije na međuentitetskoj liniji.

Naša procjena uopšte ne ide u smjeru da su potrebni bilo kakvi policijski kordoni, posebno ne na liniji razgraničenja jer je to linija spajanja i mi je sigurno nećemo betonirati niakvim kordonima, saopštio je Dragan Mioković.

XS
SM
MD
LG