Linkovi

Uragana Isabel već udara obale Sjeverne Karoline - 2003-09-18


Vanjski rubovi uragana Isabel teškim udarima vjetra i olujnim valovima već udaraju u obale Sjeverne Karoline. Meteorolozi kažu da će centar uragana, snage označene kao Kategorija 2, za oko sat vremena stići do obale, sa vjetrovima brzine oko 160 kilometara na sat i talasima većim od tri metra.

Meteorolozi upozoravaju da bi najveću štetu ova nepogoda mogla izazvati ne na obali nego u unutrašnjosti zemlje - velikim poplavama. Michael Formosa je meteorolog u Nacionalnom Centru za praćenje Uragana, u Miamiu, na Floridi.

Prva briga je udar talasa i plavljenje obale. Zatim, slijede uraganski vjetrovi. A treći problem nastupa kad uragan udje u kopno - izazivajući velike poplave, što je najveći problem, premda svaka faza može dovesti do ozbiljnih žrtava.

Upozorenja na opasnosti od uragana i tropske oluje na snazi su od Sjeverne Karoline do New Jersey-a. Na prognoziranom pravcu kretanja ovog uragana živi oko 50 miliona ljudi.

Ovdje u Washingtonu, federalna vlada je obustavila rad u većini svojih službi, nakon što su zvaničnici službe javnog prevoza u gradu objavili da će u jutarnjim satima obustaviti rad podzemnih želejznica i autobusa. I škole su danas takodje zatvorene na cijelom području.

Predsjednik Bush je još juče napustio glavni grad kako bi izbjegao nevrijeme. Danas se gospodin Bush u predsjedničkom odmaralištu Camp David sastaje sa jordanskim kraljem Abdullahom. Ovaj susret je inače bio planiran za sutra.

XS
SM
MD
LG