Linkovi

G.W.Bush: Nema dokaza da je Sadam Husein bio umiješan u terorističke napade na SAD - 2003-09-18


Predjsendik Bush je rekao da nema dokaza da je zbačeni irački lider Sadam Husein bio umiješan u terorističke napade na Sjedinjene države 11 septembra 2001, ali je dodao da nema sumnje da je irački lider imao veze s terorističkom mrežom al-Qaida. Nedavno provedeno istraživanje javnog mijenja pokazuje da više od dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je Sadam bio umiješan u septembarske napade. Izvještava novinarka glasa Amerike Paula Wolfson.

Predjsendik je izjavio da je uvijek bio zabrinut zbog veza Sadama Huseina s teroristima, ali je dodao da ne postoje dokazi da je irački lider bio povezan s napadima.

Nemamo dokaze da je Sadam Husein bio povezan s 11 septembrom.

Gospodinu Bushu su reporteri uputili to pitanje zbog nedoumice oko komentara koje je dao potpredsejdnik Dick cheney. U nedjelju u televizijskom programu Meet the press mreže NBC, gospodinu Cheneyu je upućeno slično pitanje. On je rekao da ne bi bio iznenađen ako Amerikanci vjeruju da postoji direktna veza s napadima, rekavši da je Sadam Husein imao kontakte s teroristima al-Qaide 90-tih godina. Predjsendik Bush kaže da je gospodin Cheney pokušao da razjasni jednostavnu stvar.

Nema sumnje da je Sadam Husein imao veze s al-Qaidom.

Kritičari navode da je Bijela kuća pokušala manipulirati činjenice kako bi Amerikancima dala utisak da je zbačeni irački lider imao ulogu u napadima. Oni ističu da se u nedavnom istraživanju javnog mijenja koje je proveo Washington post navodi da je 69% ispitanika reklo da vjeruju da takva veza postoji.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je rekao da Bushova administracija nije nikada navela javnost na pogrešno mišljenje. On kaže da su napadi od 11 septembra u fokus stavili potrebu suočavanja s prijetnjom koju terorizam predstavlja za srednji istok i za svijet. Scot McClellan dodaje da je na Irak uvijek gledano u kontekstu te prijetnje.

Jedna od najopasnijih novih prijetnji s kojima se suočavamo u svijetu nakon 11 septembra je veza između odmetnutih režima i oružja za masovno uništenje i terorista. Užasni događaji od 11 septembra sasvim živo na svjetlo dana iznose važnost suprotstavljanja takvim prijetnjama.

Ovu izjavu glasnogovornik Bijele kuće je dao dok se Bushova adminsitracija pripremala da zvanično pošalje predsjednikov zahtjev za hitnim troškovima za Irak Kongresu na odobrenje. Očekuje se da će zahtjev za 87 milijardi dolara dovesti do vruće debate, ali da će na kraju biti odobren.

XS
SM
MD
LG