Linkovi

Američko obećanje - 2003-09-17


Teroristi su napali Sjedinjene Države 11 Septembra 2001. godine. na taj dan, kako je rekao predsjednik Bush, Sjedinjene Države su izbliza vidjele lice novog neprijatelja - neprijatelja koji kuje zavjere, neprijatelja koji odbija poštivati čak i pravila rata, neprijatelja koji su raduje smrti nevinih.

Bush: Taj smo dan dali obećanje, i mi ga držimo. Krive dovodimo pred lice pravde. rat prenosimo na neprijateljski teren.

Ovaj novi rat zahtijeva novu strategiju. U Afghanistanu, Amerikanci su poveli koaliciju u odlučnu akciju protiv extremista talibana - režima koji je maltretirao vlastiti narod, nijekao svako pravo ženi, i pružio utočište teroristima al-Qaide. Kako je to rekao predsjednik Bush, Sjedinjene države su poslale poruku koju sada razumiju diljem svijeta.

Bush: Ako pružate utočište teroristima, ako podržavate teroriste, ako hranite teroriste, isto ste krivi koliko i oni. Taliban je shvatio šta smo time mislili.

Taliban više nije na vlasti u Afghanistanu. Amerikom predvodjena koalicija progoni teroriste al-Qaide gdje god da se još uvijek kriju : od Pakistana, do Filipina, do Roga Afrike. Predsjednik Bush napominje da su gotovo dvije trećine lidera al-Qaide, ili uhvaćeni, ili ubijeni.

Bush: I ovi što su na slobodu su opasni, ali mogu biti sigurni da smo im na tragu. Naša odluka je čvrsta. Odluka ove nacije je jasna - bez obzira koliko to dugo bude trajalo, mi ćemo izvesti pred lice pravde one koji kuju zavjere protiv Amerike. Mi smo poveli rat i u Iraku. Naša je koalicija provela u stvarnost zahtjeve VIjeća SIgurnosti, i to putem jedne od najbržih i najhumanijih vojnih akcija u povijesti.

Sada Sjedinjene države rade zajedno s iračkim naorodm kako bi izgradili demokraciju . teroristi, medjutim, žele da koalicija napusti Irak prije nego se posao obavi. To se neće dogoditi, kaže predsjednik Bush. Mi ćemo odnijeti pobjedu!

XS
SM
MD
LG