Linkovi

Palestinsko - izraelski sukob - komentar jednog dobrog poznavaoca prilika - 2003-09-17


Mislim da je sasvim u skladu sa politikom koju sprovodi niz naših administracija - to da se od kreditnih garancija datih za pomoć izraelskoj ekonomiji oduzme suma koju Izrael troši na Zapadnoj Obali. Jer, trajna je američka politika, još od vremena šestodnevnog rata 1967. godine, da Sjedinjene Države ne podržavaju naseljavanje Jevreja na teritorijama za koje mi smatramo da treba da budu na stolu za pregovore koji će voditi konačnom sporazumu medju njima, kaže gospodin Indyk.

Ambasadore, dugo niste bili u našem programu, pa bih želio da čujem vašu reakciju na trenutnu situaciju u vezi sa Yasserom Arafatom. Mnogo je kontroverzi oko toga šta uraditi s njim i u vezi s njim. Kako vi gledate na to?

Po mom mišljenju, Arafat je svoj narod ostavio na cjedilu. On je u velikoj mjeri dio problema i više ne može biti dio rješenja tog problema. Jer, više jednostavno ne postoji ni jedan izraelski politički lider, s lijeva ili sa desna, koji bi bio spreman da pravi dogovor s njim. Oni njega, generalno, gledaju kao lidera koji ne drži svoja obećanja, i kakvog smisla ima pregovarati s njim? I, naravno, takav stav ima i predsjednik Bush. Dakle, veoma je teško zamisliti kako bi Arafat mogao biti dio rješenja problema.

Ambasadore Indyk, da uspostavimo balans, postoje kritičari Sharonove vlade koji kažu da je Ariel Sharon osoba koja živi u prošlosti i koja u svemu preferira militaristički pristup. Da li je, možda, i on dio problema?

On predstavlja problem dok ili ukoliko ne poduzme političku inicijativu. On ima široku političku podršku unutar Izraela. On je, uz to, jedini dosadašnji, a rekao bih i budući izraelski premijer koji je u stanju da zaustavi izgradnju jevrejskih naselja i koji ih uklanja. On je dobrovoljno rekao da je spreman na to u odredjenim uslovima.

On zna da 80 procenata izraelskog izbornog tijela želi da se riješi tog problema, želi da se uopšte riješi Zapadne Obale, kao što želi da se riješi i Yassera Arafata. Ali, dok god se terorizam nastavlja, Sharon ima izgovor da ne djeluje.

Dakle, centar problema jeste pitanje lidera, kao što kažete. Ako se sjetite Cartera, Sadata i Begina - to su bila tri lidera koji su imali uvjerenja i hrabrosti da izadju pred svoje narode i kažu im šta je neophodno da bude učinjeno, govorili su istinu i ispunili svoje obaveze. Nažalost, to u ovom momentu nemamo. I sve dok ne budemo imali takvo rukovodstvo na palestinskoj strani i rukovodstvo u Izraelu koje će odgovoriti takvom palestinskom rukovodstvu, i američki angažman kakav je bio napor predsjednika Cartera da dogovori sporazum - mislim da smo svi osudjeni da ostanemo u ovako jadnoj situaciji.

XS
SM
MD
LG