Linkovi

Title: Je li R Srpska dovoljno bezbjedna za Billa Clintona - 2003-09-17


Ministarstvo unutrašnih poslova Republike Srpske je formiralo štab za obezbjeđenje ceremonije otvaranja spomen kompleksa u Potočarima kod Srebrenice, koja će se održati 20.septembra a tom prilikom će biti angažovane znatne policijske snage koje bi trebale da omoguće nesmetano odvijanje ovog skupa.Izjavio je ovo na današnjoj konferencijiza novinare u Banjaluci,načelnik Uprave Kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske,Milorad Jelisavac izražavajući očekivanja da će ova ceremonija proteći bez ikakvih cidenata.

»Ovom skupu će prisustvovati bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država,Bil Klinton što zahtijeva,da ovaj bezbjedonosni zadatak bude na veoma visokom nivou.Mi smo ostvarili saradnju sa svim policijskim institucijama u Bosni i Hercegovini;sa predstavnicima evropske policije,sa Interpolom i,za sada,nemamo ozbiljnijih najava i informacija da neko ozbiljno priprema ili da izražava prijetnje prema bilo kojem učesniku na ovom skupu.«

Milorad Jelisavac je takođe,potvrdio da je policija Republike Srpske uz pomoć policije Srbije i Crne Gore uhapsila Dženitu S. iz Priboja,privremeno nastanjenu u Sarajevu i Miodraga T. Sa Pala koji su osumnjičeni da su 28.avgusta pokušali da podmetnu eksplozivnu napravu u hotelu Karavan na Sokocu.On je precizirao da je po novim zakonima ovo prvi rasvijetljeni slučaj terorizma u Repubici Srpskoj koji se na sreću završio bez posljedica pošto su radnici hotela posumnjali u osumnjičenu Dženitu S. i nakon njenog izlaska iz sobe iznjeli torbu sa eksplozivom koji je aktiviran na parkingu.

»Obadvoje su prijavljeni za izvršenje krivičnog djela terorizma.Za izvršenje ovog krivičnog djela,u onom najblažem stavu,gdje nije nastupila materijalna šteta i posljedica po lica,predviđena je najniža kazna u trajanju od tri godine zatvora.«

Dženita S.,koja je ostavila ekplozivnu napravu u hotelu Karavan na Sokocu trebala je za ovu akciju biti nagrađena sa 20.000 maraka a istraga o tome ko je nalogodavac ovog terorističkog djela je u toku.

XS
SM
MD
LG