Linkovi

BH Delegacija u Bruselsu - Želimo vidjeti nastavak postignutog napretka - 2003-09-17


Premijer Bosne i Hercegovine Adnan Terzić, dok ovo javljam je gost Visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javiera Solane, a sutra će vladinu delegaciju na najvišem nivou primiti i predsjednik Evropske komisije Romano Prodi, te predsjednik Evropskog parlamenta Pat Cox koji je upravo u pripremama za svoju prvu balkansku turneju - javlja izvještač Glasa Amerike u Brusselsu, Elvir Bucalo.

Posjeta premijera Terzića sjedištu EU zvanično se ocjenjuje kao nastavak političkog dijaloga na najvišem nivou, a biće iskorištena za infrmisanje predstavnika Evropske unije o toku i rezultatima ostvarenih reformi u okviru priprema za finalizaciju završnog izvještaja Evropske komisije o podobnosti BiH za uspostavu prve faze ugovornih odnosa s Unijom.

Pred današnji susret bh premijera Terzića sa visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnost, Javierom Solanom, šef Solaninog ureda, Cristina Gallach kaže: "Bez sumnje, Bosna je od prethodne posjete premijera Terzića do danas načinila krupan progres na svim poljima gdje smo taj progres željeli i vidjeti. Ekonomski plan, reforma odbrane, javna potrošnja... Željeli bi smo vidjeti njegov nastavak, posebno se uvjeriti da je sadašnja vlada ona prava, koja može unaprijediti život stanovnika Bosne i Hercegovine", kaže glasnogovornica Visokog predstavnika.

Delegacija iz Bosne je, u sličnom sastavu, posjetila Bruxelles krajem marta, a nakon tadašnjih razgovora sa Javierom Solanom, premijer Adnan Terzić se u Sarajevo vratio vidno zadovoljan izraženom podrškom Visokog predstavnika.

Slično se očekuje i ovaj put- razgovori će biti koncentrirani na premijerovo vidjenje toka opštih reformi u zemljiu proteklih šest mjeseci, na šta će, uvjerena je Gallach, Solana odgovoriti europskim planom podrške bosanskohercegovačkoj strani u, kako kaže, "kritičnoj fazi" reformi.

XS
SM
MD
LG