Linkovi

SAD: Počinje Svjetski kup u ţenskom nogometu, dok se Američka ţenska liga raspuđta - 2003-09-16


Američka ţenska profesionalna nogometna liga raspuđta se samo pet dana prije početka Svjetskog kupa, zbog nedostatka financijskih sredstava. Time se naglo okončava era slave evropskog nogometa, koju je donijela pobjeda američkih nogometađica na Svjetskom kupu 1999. godine.

Tu utakmicu je promatralo preko 90 hiljada gledatelja na stadionu i oko 40 miliona na svojim TV ekranima. Medjutim, od tada je odđlo do značajnog smanjivanja posjetitelja na terenu i opadanja rating na televiziji je sve viđe padao, tako da su gubici u tri godine postojanja lige dostigli 100 miliona dolara.

Kao ilustraciju slabog interesovanja za ţenski nogomet, Washington Post danas navodi podatke da je 2001 prosječan broj gledatelja na terenu bio oko 8 hiljada, 2002 godine je pao na sedam hiljada, a ove godine na 6 hiljada gledatelja po utakmici. Liga u kojoj se natjecalo osam klubova bila je prepuna najboljih svjetskih nogometađica, uključujużi i Amerikanke Miju Hamm, Brandi Chastin i Julie Foudy. Na predstojeăem Svjetskom kupu, koji počinje u subotu, u Philadelpiji, igrat ăe ukupno 56 nogometađica iz ove lige, u 11 od ukupno 16 reprezentacija.

Svjetski kup u ţenskom nogometu prvobitno je bio planiran u Kini, ali je odluka promjenjena zbog epidemije SARS-a, i Kup ăe se igrati u Americi.

16 timova ăe igrati 32 utakmice u 6 američkih gradova tokom 23 dana.

XS
SM
MD
LG