Linkovi

D. Čavić: Preuranjene su izjave o zajedničkoj vojsci BiH - 2003-09-16


Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je danas u Banjaluci da su preuranjene izjave o tome da će vojnici u Bosni i Hercegovini nositi iste uniforme sa državnim, umjesto entitetskih obilježja, izrečene na sinoćnjoj sesiji Kruga 99 u Sarajevu.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika Paddya Ashdowna izrečenu na sinoćnjoj sesiji Kruga 99 u Sarajevu, o tome da će vojnici u Bosni Hercegovini nositi iste uniforme sa državnim, a ne entitetskm obilježjima, te da će postojati državno ministarstvo odbrane i budžet, predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić je danas izjavio da su ovakvi stavovi preuranjeni jer konačnu odluku o tome tek treba da donesu parlamenti.

»Ne mislim da stvari mogu proći bez parlamentarne procedure niti će proći. Odluku ne donosim ni ja ni Komisija ni gospodin Ashdown ni gospodin Locker nego će odluku da donesu nadležna tijela a to su parlamenti entiteta i parlament Bosne i Hercegovine, svako u okviru svoje nadležnosti.«

Čavić je precizirao da su se predstavnici Republike Srpske u radu Komisije za reforme u oblasti odbrane maksimalno založili da se obezbjede konačna rješenja koja, kako je rekao, mogu da žive.

»Rješenja u kojima će postojati Vojska Republike Srpske kao sastavni dio jedinstvenog odbrambenog sistema, rješenja u kojima, ukoliko postoji komanda ili odluke na nivou Bosne i Hercegovine će biti jasno definisano prisustvo predstavnika Srba i da u tome učestvuju sa pravom veta.«

PRODAJA ORUŽJA

Recimo i to da je danas potvrđeno da će konačni rezultati javnog oglasa za prodaju viška naoružanja Vojske Republike Srpske biti poznati najkasnije za mjesec dana, nakon provjere sertifikata za rad preduzeća za promet naoružanja koja su se prijavila na ovaj oglas.

Naime,nakon jučerašnjeg otvaranja zapečaćenih ponuda poznato je da je, na primjer, preduzeće Dolar iz Prnjavora ponudilo po 20.000 maraka za 39 tenkova a ova firma je zainteresovana i za kupovinu oko 170.000 mina. Još deset preduzeća iz zemlje i inostranstva dostavilo je svoje ponude za druge vrste oružja i municije.

SUDJENJE ODGOVORNIM U AFERI ORAO

Pred Osnovnim sudom u Bijeljini danas počelo suđenje optuženima u aferi Orao za prodaju naoružanja Iraku. Bivši direktor Orla, Milan Prica se izjasnio da nije kriv saopštivši da nije znao za rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih Nacija o zabrani isporuke naoružanja Iraku koje su, kako je rekao, zvanično u ovaj Zavod stigle tek u novembru 2002.godine kada je on već bio u pritvoru.

XS
SM
MD
LG