Linkovi

Yoko Ono prikazala izmijenjenu verziju svog showa iz šesdesetih pod naslovom Cut peace - 2003-09-16


Sedamdesetogodišnja Yoko Ono je jučer okupljenima u teatru Ranelagh u Parizu prikazala nešto izmijenjenu verziju svog showa iz šesdesetih godina pod naslovom Cut peace, izrežite mir.

Predstava je izvedena u svrhu borbe za mir, kaže Yoko: Ja to radim jer želim da iskažem svoje neslaganje sa rasizmom, neravnopravnosti polova, te sam protiv nasilja. Yoko Ono je 1964 godine u Japanu, prosvjedujući zbog rata u Vijetnamu, na bini makazama rezala komad po komad svoje odjeće dok na kraju nije ostala potpuno gola.

U Parizu je ona pozivala prisutne iz publike da izrežu komade njene odjeće u veličini raglednice i da ih pošalju onima koje vole. Yoko Ono kaže da je odlučila da ponovo oživi svoj stari show zbog političke klime nakon 11, septembra.

Ona je poznata javnosti kao zagovornica mira , te su prošle godine Britanci na trgu Picadily Circus u centru Londona moglu vidjeli veliku reklamu na kojoj je pisalo Zamislite sve ljude koji žive u miru, aludirajući na popularnu pjesmu Beatlesa Imagine. Prije početka rata u Iraku Yoko Ono je u većini značajnijih novina u Britaniji rezervirala reklamni prostor za rečenicu Zamislite mir, proljeće 2003.

XS
SM
MD
LG