Linkovi

Novinar Skay Newsa svjedok optužbe protiv Miloševića - 2003-09-16


Zaključujući svjedočenje haškim sudijama na procesu bivšem jugoslovenskom predsjedniku, Slobodanu Miloševiću, svjedok optužbe, nekadašnji izvještač Sky News-a iz Sarajeva, Aernhout van Lynden, je tvrdio da u vrijeme kada je otpočelo granatiranje grada sa srpskih položaja, juna 1992. godine, iz opkoljenog Sarajeva nije vidio nikakav artiljerijski odgovor Armije BiH.

U sudnici su prikazani tv prilozi Sky News-a iz tog vremena, na kojima se vidjelo srpsko granatiranje Sarajeva, a potom je prikazan i razgovor sa tadašnjim zapovjednikom vojske bosanskih Srba, Ratkom Mladićem, koji je, stojeći na jednom od artiljerijskih položaja srpskih snaga, ustvrdio da "ima grad na dlanu".

Tokom razgovora mu je Ratko Mladić izjavio da nije zabrinut zbog mogućih optužbi za ratne zločine, jer, kako kaže, "u njima nije učestvovao, samo je branio svoj narod".

Ratni reporter Sky News-a iz Sarajeva je, pojavljujući se drugi dan u Haškom sudu kao svjedok optužbe protiv Slobodana Miloševića, potvrdio da je više puta vodio razgovore i sa tadašnjim političkim liderom Srba u BiH, Radovanom Karadžićem, koji mu je isticao uvjerenje da je oko Sarajeva "moguć kompromis" ali da Srbi više ne mogu živjeti zajedno sa Muslimanima i Hrvatima.

Od samog Karadžića i ostalih izvora, van Lynden je saznao da su se u to vrijeme politički i vojni lider bosanskih Srba redovno sastajali sa Slobodanom Miloševićem, što optuženi, u nastavku sudjenja, nije poricao.

Milošević je, sa svoje strane, nastojao ublažiti efekte pojedinih ocjena i zapažanja ratnog reportera Sky News-a, naglašavajući tezu o "regularnim vojnim akcijama".

Ipak, u nastavku sudjenja, optuženi Milošević je priznao činjenicu da je Sarajevo bilo granatirano sa položaja snaga bosanskih Srba, što je, tvrdi on, Srbija oštro osudjivala.

Inače, današnji proces pred Sudom je završen nešto ranije jer se optuženi žalio na umor i visok pritisak. Sam Milošević je to prokomentirao činjenicom da ne može da računa na bilo čiju pomoć pri pregledanju "pola miliona stranica dokumenata i oko 2 hiljade video i audio kaseta koje je dobio od haškog tužiteljstva.

Mitar Rašević ponovo pred sudijama

Danas se pred Haškim sudom po drugi put pojavio optuženi Mitar Rašević. Optuženi kaže danije kriv po 18 tačaka optužnice, tako je danas sutkinja Ivana Janu zvanično uvela u haški zapisnik nakon što se on, po drugi put odbio izjasniti o krivnji.

Razlog odbiijanju je, po optuženom, činjenica da mu Tribunal nije dozvolio da izabere branitelja po svojoj volji. Sekretarijat Suda je odbio dva branitelja koja je predložio optuženi, na šta je ovaj odlučio da se ne izjašnjava o krivnji po tačkama haške optužnice.

Rašević je optužen za zločin protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija, kršenje zakona i običaja ratovanja. Riječ je o progonima na vjerskoj, rasnoj i političkoj osnovi, ubistvima, mučenjima, nezakonitom zatočavanju i neljudskim djelima, počinjenim nad bošnjačkim zatvorenicima KP Doma Foča u kojem je bio komandir straže.

XS
SM
MD
LG