Linkovi

Seattle: Porez na espreso kafu - 2003-09-16


Grad Seattle u saveznoj američkoj državi Washington je poznat kao mjesto na kojem se u preko 650 prodavnica kafe i espressa mogu naći najraznovrsnije vrste kafe na svijetu.

Ono što je iznenadilo i kupce i vlasnike ovih kafea je što je vlada predložila povećanje poreza na espreso za deset centi. Prijedlog je poznat pod imenom Inicijativa 77 , a to podrazumijeva porez na luksuzne artikle, kao što je u ovom slučaju espresso. Novac je namijenjen za obrazovanje djece čiji roditelji imaju niska primanja.

Šalica obične, profiltrirane kafe međutim ne podliježe ovom novom prijedlogu. Gradski zvaničnici procjenjuju da bi se ubiranjem ovih poreza u gradsku kasu moglo sliti između dva do četiri miliona dolara. Jedna od mušterija, Kristi Edlefson, kaže da dodatnih deset centi po danu njoj neće smetati, dok vlasnici radnji kažu da ovaj prijedlog nije pošten. Na desetine vlasnika kafea je ove sedmice organiziralo prosvjede, bacajući vreće sa kafom u jezero oko Seattlea.

Ovaj prosvjed je inscenirana Bostonska čajanka iz 1773 godine kada su američki kolonijalisiti prosvjedovali zbog poreza koje su im nametnuli Britanci. Građani Seattle danas odlučuju da li da prihvate ovakav porez na kafu ili ne.

XS
SM
MD
LG