Linkovi

Meksiko: Neuspio miting Svjetske trgovinske organizacije - 2003-09-15


Nakon pet dana razgovora i anti-globacijskih demonstracija, sastanak Svjetske trgovinske organizacije u Cancunu u Mexiku prekinut je bez očekivanog dogovora. Američki zvaničnici iz oblasti trgovine su, tim povodom, izjavili da Sjedinjene Države i dalje ostaju privržene globalnom trgovinskom sporazumu, i da će nastaviti sa nastojanjima da, bilo direktnim kontaktima, bilo preko Svjetske trgovinske organizacije, postignu sporazume o slobodnoj trgovini sa drugim zemljama.

Anti-globalizacijski aktivista koji je kritizirao predloženi trgovinski sporazum je pjevao - Novac ne može kupiti sve, nakon što su se svjetski trgovinski razgovori završili neuspjehom.

Razgovori koji su smatrani vitalnim za globalnu ekonomiju, propali su jučer nakon što bogate i siromašne zemlje nisu mogle prevladati duboke razlike od reformi do novih trgovinskih pravila.

Poljoprivreda je bila ključna tema nesporazuma tokom petodnevnog sastanka Svjetske trgovinske organizacije, na kojima su zemlje u razvoju, koje čine tri četvrtine ukupnog članstva, odbile da raspravljaju o novim pravilima smanjivanja birokracije koja koči trgovinu.

Američki predstavnik Robert Zoellick je nakon toga rekao da će sada za Svjetsku trgovinsku organizaciju biti vrlo teško da dodje do novog trgovinskog dogovora kojeg je planirala postići do kraja 2004. godine. Iz Svjetske banke kažu da bi sporazum o razmjeni dobara mogao dodati 520 milijardi dolara globalnim prihodima do 2015 godine i izvesti oko 144 miliona ljudi iz siromaštva.

Siromašne zemlje koje smatraju da su i postojeći zakoni prema njima preoštri, su saopćile da nove ne mogu prihvatiti, jer će primjena novih pravila biti skupa i mješaće se u njihove slobode u oblasti ekonomske politike.

Kada smo im rekli da nova pravila sada ne želimo, jer imamo druge prioritete, iz Svjetske trgovinske organizacije su rekli, dobro, onda idemo kući, objasnio je delegat Mauritiusa, Jaya Cuttareea izvjesno razočarenje koje su mnogi delegati osjećali brzom odlukom o prekidu razgovora.

Južna Koreja, Taiwan, Japan i Švicarska su se pridružile EU u pritiscima za razgovore o novim pravilima investiranja, nadmetanja, i posredovanja vlada, te smanjivanjem birokratskih prepreka koje sputavaju trgovinu.

Ova četiri pitanja nisu od prevelike važnosti za Sjedinjene Države i shvatajući surovost primjedbi zemalja u razvoju, EU je bila spremna na kompromis i razgovore samo o smanjivanju birokratskih prepreka za trgovinu.

Svi smo mogli dobiti, umjesto toga svi smo izgubili, ali evropljani ostaju posvećeni jačanju multilateralnih pravila, rekao je Komesar za Evropsku trgovinu, Pascal Lamy.

Neuspjeh razgovora podsjetio je na dramatičan neuspjeh ministara zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije prije četiri godine u Seattleu, kada je revolt zemalja u razvoju blokirao prvu ponudu otpočinjanja razgovora o slobodnoj trgovini. Ta blokada je otklonjena tek dvije godine kasnije u Dohi u Kataru, kada su razgovori konačno otpočeli.

Zvaničnici kažu da će se sastati u Ženevi, kada se prašina slegne, i vidjeti da li je moguće da razgovori budu obnovljeni.

Mi jednostavno ne možemo dozvoliti da razgovori budu izbačeni iz kolosjeka. Moramo ih vratiti na tračnice i bez obzira na sve prepreke ja sam još više posvećen da radimo zajedno sa ministrima, ambasadorima i našim kolegama u Ženevi da dodjemo do boljih rezultata, rekao je generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije, Supachai Panitchpakdi.

Trgovinski eksperti kažu da je ključni rizik za siromašne zemlje da će bogate države sada nastojati da dodju do pojedinačnih trgovinskih dogovora sa odredjenim zemljama marginalizirajući zemlje u razvoju kojima je zaštita Svjetske trgovinske organizacije najviše potrebna.

Prije prekida razgovora, demonstranti su svakodnevno protestirali, a neki od njih su na ledjima nosili nadpise - Mi pobjedjujemo. Tokom pet dana razgovora, policija je u više navrata sprječavala demonstrante da nagrnu u ekskluzivni red hotela, uz pješčane plaže u Cancunu.

XS
SM
MD
LG