Linkovi

Medjunarodni Krivični Tribunal - 2003-09-15


Medjunarodni Krivični Sud stvoren je kao stalni tribunal da sudi za zločine koji se u svijetu dešavaju, opet i stalno: genocid, ratni zločini protiv civila, uključujući ubistva, mučenja, silovanja, deportacije i držanje u ropstvu, kao i krivična djela agresije. Oni koji podržavaju ovaj Tribunal kažu da će on pomoći da se stvori jedan bolji svijet, jer će šefovi država i vojski biti odgovorniji za svoje akcije.

To je jedina nada za svijet. Jer, kao što se da vidjeti, vi ne možete kontrolirati masovno nasilje samo unutar nacionalnih sistema. Moramo otići i dalje od toga, kaže Luis Moreno-Ocampo, glavni tužilac ovog tribunala.

137 zemalja potpisalo je sporazum o osnivanju suda. Od toga, 92 zemlje su to i ratificirale, ali se Bushova administracija žestoko protivi tom sudu, tvrdnjom da bi on mogao postati sredstvo za politički motivirana sudjenja. Christopher Preble iz instituta CATO u Washingtonu - objašnjava:

Postoji ovdje u Sjedinjenim Državama odredjena zabrinutost da će američke snage, čak i kada su dio neke mirovne operacije, biti predmetom onoga to Amerikanci nazivaju politički motiviranim optužbama. Drugim riječima, ako neko želi da izrazi svoje neprijateljstvo prema Sjedinjenim Državama, mogao bi pokušati da pred sud izvede nekog od naših vojnika, čak to ne mora biti neko sa višim činom, a Sjedinjene države ne žele da ti ljudi budu žrtve nečega što je raspra na diplomatskom nivou, kaže gospodin Preble. Neki od eksperata kažu da bi taj sud mogao postati orudjem za širenje anti-amerikanizma širom svijeta. Medju njima je i Jack Spencer iz fondacije Heritage:

Nema na svijetu ni jedne zemlje koja je više umiješana u medjunarodne odnose i intervencije i slične stvari. U isto vrijeme, nema na svijetu zemlje koja je više pod udarom kritika nego što su Sjedinjene Države, i to, čini mi se, često u ne-fer smislu, objašnjava gospodin Spencer.

Ta dva faktora, kaže on, učinila bi Sjedinjene Države mnogo izloženijim optužbama od strane Medjunarodnog Krivičnog Suda.

Jack Spencer kaže da taj sud već krši odredbe Bečke Konvencije o Zakonitosti Medjunarodnih Sporazuma time što je proglasio da ima pravo da sudi i gradjanima zemalja koje ne priznaju njegovu jurisdikciju.

Sjedinjene Države žele da Amerikanci budu izuzeti iz jurisdikcije tog suda i obustavile su finansiranje vojnih potreba odredjenih zemalja, uključujući i neke ključne saveznike, koje suodbile da sa Amerikom potpišu ugovore o tom izuzeću. Ben Ferencz, advokat i veliki zagovornik ovog medjunarodnog Tribunala, ne slaže se sastavom da bi sud Amerikance mogao tretirati drugačije nego ostale.

Primjedba da bi ovaj sud ikoga mogao nepošteno uzeti na zub jednostavno nije održiva, tvrdi gospodin Ferencz.

Nakon II Svjetskog Rata, tada mladi Ben Ferencz postao je glavnitužilac u Ime Sjedinjenih Država u Nurembergu.On je na tom sudjenju iznosio optužbe protiv Hermana Goeringa, Rudolfa Hessa i drugi nacističkih lidera.

Najznačajniji doprinos tribunala u Nurembergu bila je osuda agresivnog rata, kao najvećeg medjunarodnog zločina. I lideri koji započnu takav rat treba da znaju da odgovornost za takav najveći medjunarodni zločin, sobom nosi i posljedice, kaže on.

Gospodin Ferencz obrazlaže da Medjunarodni Krivični Sud neće imati jurisdikciju nad američkim trupama ili diplomatama osim ukoliko oni ne počine neki od zločina koji potpadaju pod njegovu jurisdikciju. Čak i tada, kaže on, Sjedinjenim Državama bi bila data šansa da same sude svojim državljanima. Gospodin Ferencz takodje kaže da ne očekuje da bi ovaj sud mogao da prihvati ništavne ili politički motivirane slučajeve. Konačno, gospodin Ferencz izražava nadu da će Sjedinjene države pružiti podršku Medjunarodnom Krivičnom Sudu, kada se on dokaže kao pošten i nepristrasan.

Mi živimo u uzajamno povezanom društvu u kojem svaka zemlja zavisi o svim drugim zemljama, gdje su komunikacije trenutne i gdje ne možete imati mir na svijetu ukoliko nema mira svuda na svijetu. A to, kaže on, traži jasne zakone i sudove koji će ih tumačiti i provoditi i rješavati nesporazume.

Medjunarodni Krivični Sud spreman je da saslušanja u vezi sa svojim prvim slučajevima započne do kraja ove godine.

XS
SM
MD
LG