Linkovi

Mostar: Nova Komisija – po naredjenju lorda Ashdowna - 2003-09-15


Nakon što od aprila do kraja jula prva Komisija nije uspjela postići konsenzus o novom, stalnom uređenju Mostara, visoki predstavnik Paddy Ashdown odlučio je da formira novu Komisiju, u kojoj će učestvovati šest stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Mostara.

To su Stranka za BiH, Socijaldemokratska unija, HDZ BiH, SDA, Stranka Radom za boljitak i SDP. U radu Komisije učestvovaće dakle i stranke koje su napustile prošlu Komisiju za statut, o čemu su se visoki zvaničnici partija obavezali današnjim potpisom u Mostaru.

Visoki predstavnik, Paddy Ashdown na pres-konferenciji najavio je kako bi nova Komisija trebalo da počne sa radom do kraja ove i najkasnije početkom naredne sedmice.

Njom će predsjedavati gospodin Norbert Winterstein, pravnik sa iskustvom, koji je na pitanju sadašnjeg Prelaznog statuta Grada Mostara radio sredinom devedesetih u evropskoj administraciji Hansa Koschnicka.

Lord Ashdown je rekao da bi nova Komisija trebalo da završi svoj posao do sredine decembra ove godine, kako bi bili ispunjeni preduslovi za održavanje lokalnih izbora u oktobru 2004.

Visoki predstavnik je uz ostalo naglasio kako buduće rješenje uređenja Mostara mora pružiti zaštitu u pogledu dominacije, naglasivši kako neće dozvoliti bilo kakvu dominaciju većine nad manjinom.

Lord Ashdown je rekao da, ako je princip pariteta moguć na nivou Federacije i BiH, onda zašto ne bi bio moguć i u Mostaru.

XS
SM
MD
LG