Linkovi

R. Srpska prodaje struju, I to ispod cijene - 2003-09-15


Republika Srpska, jedina na Balkanu ima višak električne energije što bi trebalo da joj donese veliku dobit. Međutim, umjesto toga, Elektro privreda ovog entiteta prodaje struju ispod tržišne vrijednosti a između 26 i 30 procenata proizvedene energije se gubi u transmisiji. Izjavio je ovo danas u Trebinju, prvi zamjenik visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Donald Hejz precizirajući da 50 odsto korisnika u Republici Srpskoj, među kojima su i mnoga velika preduzeća, ne plaćaju struju ali da ih zbog toga niko ne isključuje sa elektro mreže.

On je saopštio da u Republici Srpskoj postoji zakon da se naknada za utrošenu električnu energiju uplaćuje u sjedište Elektroprivrede ovog entiteta u Trebinju ali da mu nije poznato gdje završava sav taj novac. Hejz, koji je i član radne grupe za ubrzanje privatizacije, je danas, u pratnji premijera Republike Srpske, Dragana Mikerevića obišao i Fabriku alata Trebinje u cilju sagledavanja stanja u ovom preduzeću koje izvozi čak 90 odsto svojih proizvoda.

Tom prilikom, predsjednik Vlade Republike Srpske Dragan Mikerević je izrazio očekivanja da će se ova, novoformirana radna grupa, angažovati na tome da se uklone sve prepreke koje koče proces privatizacije. Mikerević je takođe, saopštio da je od rukovodstva Elektroprivrde zatraženo da se prekine sa svim negativnostima u poslovanju ovog preduzeća a slično će biti učinjeno i u Telekomu Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG