Linkovi

Brussels: Standardi prije statusa za Kosovo - 2003-09-15


Najviši euroatlantski zvaničnici dnevno prate zbivanja na Kosovu, potvrdeno je nakon današnjeg susreta ambasadora Sjevernoatlantskog vijeća sa članovima Političko-sigurnosnog komiteta Evropske unije.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javierr Solana i generalni sekretar NATO George Robertson su, u ime dvije organizacije, potvrdili čvrstu riješenost da se podrže akcije UNMIK-a i njegovog novog šefa, Harri Holkerija, usmjerene na smirivanje kosovskih prilika.

"Važno je da počne dijalog izmedju Prištine i Beograda. Vrlo smo blizu završetku agende za taj susret, za koji mislim da što prije počne, to bolje, rekao je Solana.

On je objasnio da se dogovor o početku dijaloga lidera Srbije i Kosova, i pored očekivanja, nije mogao postici na Solunskom samitu, zbog činjenice da je jedan od zaduženih za pripremu takvog skupa, Mihael Štajner bio "na odlasku" sa funkcije šefa civilne uprave UN na Kosovu.

"Novi specijalni predstavnik generalnog sekretara UN je postavljen i on je spreman za početak dijaloga, koji će početi uskoro", kaže Solana.

Prema njegovim riječima, jedan od ključnih principa rješavanja kosovskih prilika je "standardi prije statusa", na kojem i dalje insistira Evropska unija.

"Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN je temelj evropske politike prema Kosovu, ali moramo vidjeti da se standardi stvarno "pomiču naprijed". Voljeli bi da smo biti u prilici da sa kosovskim liderima dogovaramo konkretne datume i rokove usvajanja standarda, što bi vodilo i bavljenju pitanjem konačnog statusa Kosova", kaže Javier Solana.

Robertson je uvjeren da nasilje i nasilnici umanjuju šanse Kosova, ne samo u skorom stabiliziranju prilika, već i u približavanju evropskim integracijama.

"Oni koji ekstremizam i nasilje još uvijek koriste kao sredstva političke borbe, jednostavno sabotiraju budućnost kosovskog naroda", rekao je generalni sekretar Saveza, najavljujući, u ime NATO i EU, zajednički pristup i susrete, "ovdje i u regionu".

"Želimo da naša poruka dode u srca i pamet onih koji su zainteresirani za budućnost tog područja", naglašava generalni sekretar NATO.

XS
SM
MD
LG