Linkovi

Van Lynden u Den Haagu: Armija BiH nije mogla parirati Srbima - 2003-09-15


Prema današnjem svjedoku, nekadašnjem dopisniku Sky news-a iz Sarajeva, Aernhoutu van Lyndenu, kojeg je na sudjenju Slobodanu Miloševiću izvela optužba, srpske snage oko Sarajeva su, tokom opsade, sa svojih položaja neselektivno gadjale grad sa jedinim ciljem da zaplaše civile.

Van Lynden je svjedočio kako su intenzivni napadi na grad počeli juna 1992. godine, čim su se na sigurnom našle jedinice JNA, do tada smještene u gradskoj kasarni, Maršal Tito.

Potom su grad, u nekoliko narednih dana, svjedoči novinar Sky News-a, zasule granate sa položaja vojske bosanskih Srba, po njegovoj procjeni "njih hiljadu", a neselektivno granatiranje grada objašnjava željom srpske vojske da zaplaši civilno stanovništvo u opkoljenom gradu.

Važi to i za snajperska gnijezda, od kojih je neka vidio na dijelu grada koji su pod kontrolom držale snage VRS. Oznake te vojske nosili su i zapovjednici artiljerijskih baterija oko grada, koje je Van Lynden obišao. Danas se svjedok prisjećao tadašnjeg zapažanja da je artiljerija vojske bosanskih srba bila tako dobro rasporedjena oko grada, da je "pokrivala" svaki njegov dio i svaki potencijalni cilj. Mnoge od njih, ranjene civilne stanovnike grada, novinar je vidio kako ih donose u gradske bolnice nakon srpskih artiljerijskih napada, a svojim očima je vidio i učinak srpskih snajperista: pred njim su pala trojica Sarajlija, od kojih su dvojica podlegli pod snajperskim hicima.

U isto vrijeme, prema današnjem svjedoku, protivnička Armija BiH u opkoljenom gradu je bila znatno malobrojnija i lošije naoružana. Ustvrdio je, tako da u njihovim rukama nije vidio ništa od teške artiljerije koja bi moglla parirati srpskim baterijama.

Očekuje se da će svjedoka optužbe, koji je o opsadi Sarajeva svjedočio i na sudjenju generalu Stanislavu Galiću, sutra unakrsno ispitivati optuženi, Slobodan Milošević.

XS
SM
MD
LG