Linkovi

Smrt legende country muzike - 2003-09-12


Popularni pjevač i tekstopisac je zauzimao značajno mjesto na američkoj muzičkoj sceni unutar različitih muzičkih žanrova uključujući tu country, rock and folk. Svojim sirovim načinom pjevanja i miješanjem rokenrola i country-a, stvorio je sopstveni prepoznatljiv zvuk - poznat kao rockabily.

U toku svoje pet decenija duge karijere osvojio je veliki broj nagrada Udruženja muzičara country muzike i 11 nagrada Grammy, posljednji put ove godine - za najboljeg country pjevača.

Johny Cash je u cijelom svijetu bio poznat kao čovjek u crnom. O njemu je čak i predsjednik Bush danas imao nešto reći:

BUSH: Johny Cash, čovjek u crnom. Legenda country-a i Amerikanac omiljen medju milionima ljudi.

Prošle godine, Johny Cash je odlikovan predsjedničkom Zlatnom medaljom za doprinos u američkoj umjetnosti. U obrazloženju je rečeno da je gospodin Cash odlikovan za izuzetan doprinos američkoj muzičkoj i estradnoj industriji, za značajne inovacije u kombinovanju glavnih muzičkih stilova, te za postavljanje veoma visokih standarda u američkoj muzici.

Pjevao je o stvarnom životu običnih ljudi, najčešće onih sa margine društva, pjevao je o siromašnima, o napuštenima, o zatvorenicima.

Današnja generacija mladih prihvatila ga je u krug svojih idola nakon njegove obrade pjesme Ranjen, grupe Nine Inch Nails, koja se mjesecima vrti na MTV-u, zahvaljujući i sjajnom videu reditelja Marka Romaneka.

XS
SM
MD
LG