Linkovi

Del Ponte uputila zadnji poziv za izručenja trojice najtraženijih - 2003-09-12


Glavna tužiteljica haškog suda, Carla del Ponte, očekuje da će biti u prilici u svome redovnom raportu Vijeću sigurnosti, oktobra ove godine, izvjestiti da su ključna traženja Tribunala ispunjena - veća ekspeditivnost Haškog suda i njegovog tužiteljstva, što podrazumjeva i predaju sudu Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Ante Gotovine.

Obraćajući se javnosti po prvi put od ponovnog izbora na funkciju šefa haških tužitelja i , istovremeno, gubljenja slične funkcije u sudu za ratne zločine u Ruandi, Carla del Ponte je, uprkos protivljenju zbog cijepanja tužiteljskih funkcija, obećala da će povjereni četverogodišnji mandat sa uspjehom okončati.

To bi trebalo značiti zaključenje svih istraga Tužiteljsta do kraja 2004. godine što, naglašava Del Ponte, može biti učinjeno samo uz punu suradnju svih vlada balkanskog regiona sa Haškim tribunalom.

Naglašavajući da i rezolucija 1503 Vijeća sigurnosti, izglasana 28. augusta, uz smjernice i rokove rada Tribunala, traži od vlada u regionu bezuvjetnu suradnju sa medjunarodnim sudom za ratne zločine, glavna tužiteljica i ovom prilikom upozorava: "Plan kompletiranja rada Tribunala dovodi u pitanje odgadjanje privodjenja pravdi svih bjegunaca, uključujući Mladića, Karadžića i Gotovinu. Očito je da neke osobe ne mogu biti sudjene na lokalnom nivou. Stoga vjerujem da zajedno: Haški sud, lokalne vlasti i medjunarodna zajednica, možemo uspostaviti održiv mir, vladavinu zakona i pravdu za sve žrtve."

Osvrčući se na nedavnu razmjenu izvinjenja izmedju predsjednika Hrvatske i Srbije i Crne Gore, Del Ponte je primjetila da je u pitanju "ohrabrući čin", jer demonstrira želju za pomirenjem, koja vodi miru i demokraciji. medjutim, naglašava glavna tužiteljica Tribunala, pomirenje se može postići samo priznavanjem činjenice da su počinjeni zločini.

Najavljujući još veću podršku sudskim sistemima država bivše Jugoslavije da neke od sudskih procesa vode samostalno, u skladu sa medjunarodnim standardima, Del Ponte je naglasila, kako kaže, tri prioriteta svoga drugog četverogodišnjeg mandata glavnog tužitelja:

Prvi je kompletiranje svih istraga 2004. godine, a slijedi zatim i "eliminiranje" problema bjegunaca od medjunarodne pravde. Treći prioritet je podršaka Sudu u postizanju planiranog zaključenja glavnih procesa do 2008. i okončanja rada Tribunala do 2010. godine.

Pojašnjavajući kako namjerava okončati višegodišnje skrivanje od pravde ključnih haških optuženika, glavna tužiteljica je podsjetila da hrvatske vlasti moraju odmah predati Antu Gotovinu, a da Srbija i Crna Gora mora učiniti isto sa Ratkom Mladićem. Od vlasti RS Carla del Ponte očekuje još veću suradnju, prije svaga hapšenje i transfer u Hag Radovana Karadžića.

XS
SM
MD
LG