Linkovi

Iračani odbijaju pozive bin Ladena - 2003-09-11


Evo kako su Iračani na ulicama Bagdada reagirali na jučer objavljenu video i audio traku na kojima se dvojica najviših lidera Al Qaide irački naord pozivaju da pokopaju Amerikance u Iraku:

Iračani u Bagdadu su ljutito reagirali na objavljene video i audio zapise, u vrijeme dok je osiguranje bilo vidljivije i jače na ulicama glavnog grada. Zvaničnici američke vojske , bojeći se napada, nisu dozolili snimanje kamerom kontrolnih punktova u gradu. Novinari Rojtera su kamerom zabilježili nekoliko raakcija stanovnika Bagdada.

Čuo sam da Osama bin Laden poziva ljude da se bore protiv koalicionih snaga. Mi to odbijamo i nadamo se da će Bog podariti da Irak živi u miru i da će Iračani upravljati svojom zemljom.-kaže jedan čovjek.

Jedan drugi prolaznik strahuje ad bi Al Qaida mogla poslati svoje pripadnike u Iraq.

Mi smo miroljubivi i distanciramo se od bin Ladenovog poziva. On se nalazi daleko odavde , a planira poslati ljude u Irak kako bi prouzrokovali probleme.

Zvaničnici CIA i dalje analiziraju ovu najnoviju traku, dok jedan od američkih zvaničnika smatra da je ovo način da se sljedbenicima da znak za akciju.

XS
SM
MD
LG