Linkovi

Kako reagira svijet? - 2003-09-11


Diljem svijeta na ovaj ili onaj način su održane svečanosti u sjećanju na žrtve terorističkog napada na Ameriku. U Moskvi je Igor Ivanov rekao da njegova zemlja žali zajedno sa Amerikom zbog gubitaka, ali je pozvao Washignton da traži kompromisa sa svojim saveznicima. Počast žrtvama napada od 11 septembra odata je u Londonu, Kanberri, Indiji, i Japanu.

Predsjedavajući Europske unije, italijanski premijer Silvio Berlusconi, poručuje povodom druge godišnjice terorističkih napada na Ameriku da će 11. septembar ostati u sjećanju cijelog civiliziranog svijeta kao dan "najdubljih i najbesmislenijih poriva barbarskog terorizma".

"Naše misli su sa nevinim žrtvama i herojima- vatrogascima i policajcima, koji su se žrtvovali spasavajući ljudske živote. Našu borbu protiv terorizma njima posvećujemo", poručio je italijanski premijer povodom 1. septembra.

On podsjeća da je u dvije godine nakon terorističkih napada velika medjunarodna koalicija, predvodjena Amerikom, već postigla značajne rezultate. U Afganistanu i Iraku sada postoji nada u demokraciju i slobodu, što je najjači "protuotrov" terorizmu, uvjeren je italijanski premijer Silvio Berlusconi.

XS
SM
MD
LG