Linkovi

Trenutak krize - kroz poludokumentarni film - 2003-09-11


Scenario za Vrijeme Krize, nastao je na osnovu intervjua sa brojnim sadašnjim i bivšim članovima Bushove administracije, a autor filma, Lionel Chetwynd, imao je priliku da o svemu nasamo razgovara i sa samim predsjednikom. Upotrijebljena tehnika je - filmski kolaž dokumentarnog i režiranog materijala, koji su se u montaži stopili u veoma uvjerljivo podsjećanje na te dramatične trenutke.

U ovom projektu nije se išlo na to da vam se Bush dopadne. Mi smo željeli da dobijemo jednog stvarnog, živog čovjeka. Ne samo predsjednika države, onoga koji upravlja zemljom i zapovijeda vojskom, nego i osobu iza zatvorenih vrata,kad podje na spavanje, kad razmišlja u šta mu je prošao dan i kad priča sa svojom ženom...,To je vjerovatno, bio najteži mogući koncept, ali nadamo se da smo uspjeli, kaže redatelj Chetwynd.

Predsjednika glumi Timothy Bottoms , komičar koji je američkoj javnosti poznat kao predsjednikov imitator u jednoj kablovskoj humorističkoj seriji koja parodira život u Bijeloj Kući. Kritičari koji su bili na predpremijeri filma kažu da je to ustvari dobra kombinacija - jer je na komičnoj liniji otvoren put ka potpunijoj ljudskoj predstavi političkog lidera i vojnog zapovjednika.

Ne samo da smo u vrijeme snimanja napadali Irak,, nego smo bili i u sred krize sa SARS-om u Torontu, ali ja nisam imao vremena da mislim o tome.Morao sam biti fokusiran na tih deset dana istorije koje smo obradjivali.

XS
SM
MD
LG