Linkovi

Evropski parlament se podsjeća na 11. Septembar, uz kritike prema Washingtonu - 2003-09-10


Dok se, dvije godine nakon terorističkih napada na Ameriku, sve više zaoštrava borba protiv globalnog terorizma, Europska unija ne smije dozvoliti eroziju gradjanskih sloboda, poručio je danas sa govornice Europskog parlamenta Graham Watson, predsjedavajući Komiteta za gradjanske slobode Europskog parlamenta.

Odajući poštu žrtvama terorističkih napada 11. septembra 1991. godine, Watson je, potred ostalih, podsjetio i na tragedije na Baliju i u Bagdadu, koje, po njemu, podsjećaju na neohodnost nastavka borbe protiv terorizma i tijesne medjunarodne suradnje u tom cilju.

Nglašavajući da taj proces ne smije biti zaustavljen, on je upozorio da je važno ne izgubiti smisao za osnovna ljudska prava i demokratske principe. " Ni teroristi, ni naš odgovor na njih, ne smije ljudima uskratiti slobodu da uživaju u životu", naglašava Graham Watson.

On je ovom prilikom, u ime grupe liberalnih demokrata, izrazio "ozbiljnu zabrinutost za sudbinu 158 zatočenika američke baze Guantanamo na Kubi, od kojih su njih 18 gradjani Europske unije. Po Grahamu Watsonu, Unija mora vršiti pritisak na Washington da bi se zatočenicima obezbijedili civilni procesi i na kojima bi bili okruženi, kako kaže, " normalnim čuvarima".

XS
SM
MD
LG