Linkovi

Mogući kandidati za budućeg predsjednika SAD - otvaraju baraznu vatru na sadašnjega - 2003-09-10


Čak i oni Demokrati koji su prošle godine glasali za kongresnu rezoluciju kojom je predsjedniku odobrena upotreba vojne sile protiv Iraka - nastavljaju da kritiziraju ono što administracija čini nakon rata.

Senator Joseph Lieberman je sinoć rekao da predsjednik nema smišljenu strategiju za izlazak iz Iraka, a senator John Kerry kaže da predsjednikovo odugovlačenje da zatraži medjunarodnu pomoć za Irak predstavlja čin nemara ogromnih razmjera. Zastupnik Richard Gephardt kaže da su problemi u poslijeratnom Iraku simbol onoga što on naziva propalom vanjskom politikom.

GEPHARDT: On još nije dobio nikakav novac od bilo koje zemlje niti bilo kakav značajniji broj ljudi od bilo čije vojske. Vanjska politika ovog predsjednika predstavlja jadnu prevaru, on je prevario američki narod i vara narod Iraka.

Drugi demokratski kandidati, medjutim, uputili su izazov onima koji su podržali irački rat, glasajući za njegovo odobravanje prošle godine. Zastupnik Denis Kucinich je zastupniku Gephardtu uputio slijedeće riječi:

KUCINICH: Dick, ono što ja hoću da kažem jeste da kada ste stajali tamo u vrtu pred Bijelom Kućom sa predsjednikom i kad ste ga savjetovali, želio sam da mu kažete: Ne!, kao naš demokratski lider; a vaša tadašnja pozicija je uveliko pomogla da se krene u pravcu rata.

Zastupnik Kucinich bio je jedini medju 9 demokratskih kandidata koji je rekao da će glasati protiv predsjednikovog zahtjeva za 87 milijardi dolara za operacije u Iraku.

Jedini veći trenutak razmirice medju kandidatima bio je kada je senator Lieberman optužio bivšeg guvernera Vermonta, Howarda Deana da okreće ledja Izraelu. U jednom ranijem intervjuu, gospodin Dean je rekao da Sjedinjene Države ne bi trebalo da staju ni na čiju stranu u izraelsko-palestinskom sukobu, što je dovelo do ovakve rasprave:

LIEBERMAN: Mi ne ojačavamo svoju pregovaračku poziciju ako kompromitiramo svoju podršku Izraelu.

DEAN: Moja pozicija u vezi sa Izraelom je istovjetna poziciji Billa Clintona.

LIEBERMAN: To nije tačno.

DEAN: Izvini Joe, ja tebi nisam upadao u riječ i cijenio bih da ni ti mene ne prekidaš. Ja samo smatram da Amerika mora da bude pošten posrednik u pregovorima. Nama je mir na Srednjem Istoku očajnički nužan.

Senator Lieberman je postao najagresivniji kandidat u nastojanjima da preuzme vodjstvo nad Howardom Deanom, koji ima najbolje rezultate u istraživanjima javnog mnijenja u ovoj ranoj fazi i koji je tu prednost iskoristio da bi prikupio milione dolara za svoju kampanju i okupio hiljade dobrovoljaca širom zemlje.

XS
SM
MD
LG