Linkovi

Sarajevo: Ashdown govorio pred Parlamentom; ruski ministar vanjskih poslova Ivanov u BIH - 2003-09-10


Zastupnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH,danas se obratio Visoki Predstavnik za BiH,Paddy Ashdown koji je govorio o ključnim izazovima s kojima će se BiH suočiti tokom jeseni.Ashdown je posebno naveo reforme u oblasti carina, poreza na dodatnu vrijednost, odbrane i obavještajne službe, te istakao kako će budućnost BiH u Evropi i članstvo u NATO-programu Partnerstvo za mir zavisiti od toga da li su spomenut reforme uspješno provedene.Adnan Ronndić javlja da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici zaključio da se formira istražna komisija, koju će sačinjavati članovi Kolegija Predstavničkog doma, a koja će u roku od 10 dana od nadležnih organa prikupiti potpune i relevantne informacije u vezi sa slučajem takozvanog državnog udara i prezentirati ih Domu, nakon čega bi trebalo da bude donesena odluka o daljnim aktivnostima.

Iz Sarajeva danas i vijest da je bivši predsjednik BiH smješten u bolnicu nakon što je ranije u toku dana , prilikom pada pretrpio povrijede rebara.

Od drugih dnevnih vijesti iz glavnog grada BiH, i to da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrao prijedlog poslanika Socijaldemokratske partije BiH da se formira istražna komisija za utvrđivanje činjenica vezanih za, kako se navodi u prijedlogu, konstatacije o organizovanju “bombaških napada” i “državnog udara”.

Nakon duže rasprave, tokom koje su iznošeni razlozi za i protiv formiranja ovakve komisije, usvojen je zaključak da se formira istražna komisija, iako ne na način kako su to predlagali poslanici SDP-a BiH.

Zaključeno je da se formira istražna komisija, koju će sačinjavati članovi Kolegija Predstavničkog doma, a koja će u roku od 10 dana od nadležnih organa prikupiti potpune i relevantne informacije u vezi sa slučajem takozvanog “državnog udara” i prezentirati ih Domu, nakon čega bi trebalo da bude donesena odluka o daljnim aktivnostima.

Nakon današnjeg susreta sa svojim ruskim kolegom Igorom Ivanovim,ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić, izjavio je da su odnosi između BiH i Rusije su više nego dobri.No, ekonomska razmjena sa milijardu dolara godišnje prije rata pala je na svega 35 miliona dolara. Ivanić, međutim, očekuje da će se potpisivanjem određenih ekonomskih sporazuma stvoriti uvjeti za bolju saradnju i najavio je snažnije prisustvo velikih ruskih kompanija u BiH u narednim mjesecima, posebno u oblastima naftne i gasne industrije i elektroenergetike.

Ivanić je naglasio kako su napravljeni krupni koraci u rješavanju dugovanja bivšeg SSSR-a nekadašnjoj Jugoslaviji o kojem bi trebao biti zaključen bilateralni sporazum,te pitanju duga BiH Rusiji za isporučeni gas.

Ruski ministar je izjavio da će ruska strana, čim dobije prijedlog BiH za način reguliranja duga za gas, biti spremna za održavanje konsultacija o tom prijedlogu.

Govoreći o odluci Rusije da nedavno povuče svoje trupe iz sastava SFOR-a, Ivanić je kazao da je to priznanje domaćim institucijama koje su u stanju da same preuzmu brigu o sigurnosti, a ne o povlačenju Rusije sa Balkana.

Ministar Ivanov je u izjavi istaknuo kako je tokom današnjih detaljnih razgovora s članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem i Ivanićem razmotrena situacija u BiH, stanje u bilateralnim odnosima te neki regionalni aspekti saradnje između BiH i Rusije.

Svi sagovornici, kazao je Ivanov, istaknuli su napredak u stabilizaciji i implementaciji Mirovnog sporazuma, što je stav od principijelnog značaja koji Rusija podržava.

“Smatramo da situacija u BiH dolazi do tačke kada odgovornost treba prelaziti na izabrane domaće organe vlasti”, rekao je on. Rusija će nastaviti pružati pomoć BiH u reformama u političkoj, ekonomskoj i vojnoj sferi, uz napomenu da ključni principi Mirovnog sporazuma moraju ostati netaknuti, kazao je Ivanov.

Odgovarajući na pitanje da pojasni rusku inicijativu o održavanju regionalne konferencije o sigurnosti i granicama na Balkanu, Ivanov je kazao da stabilnost u regionu mora uključivatiizmeđu ostalog, oštovanje granica i nemiješanje u unutarnje stvari.

XS
SM
MD
LG