Linkovi

Antiteroristička vježba mijenja lice New Yorka - 2003-09-10


Pred samu godišnjicu, drugu po redu, od septembarskih napada na New York, američka Obalna Straža organizirala je vježbu tokom koje su uvježbavani postupci za zaštitu luke od mogućih napada sa mora i kopna. U neposrednoj blizini Kipa Slobode, pripadnici tima za pomorsku zaštitu i sigurnost, iz jedinice broj 91106, pod komandom Dmitria Delgada, demonstrirali su mogući scenario po kojem je presretnuta i zauzeta jedna plovilica sa koje su navodni teroristi htjeli da postave eksploziv na taj jedan od njujorških simbola.

Prema scenariju, posada brodića koji se približavao spomeniku prvo je presretnuta i upozorena da je to područje zatvoreno za saobraćaj, a kad su navodni teroristi pokušali da pobjegnu, došlo je do potjere, presretanja i konačnog zauzimanja brodića i hapšenja posade.

Zapovjednik njujorške Obalne straže, Jim Monro, objasnio je svrhu ove vježbe. Danas je izvedena trening simulacija - koja je demonstrirala sposobnost i spremnost našeg sigurnosnog tima da presretne i riješi situaciju mogućeg upada u različite sigurnosne zone u zoni luke New Yorka i New Jerseya, rekao je gospodin Monro.

Jedinica zapovjednika Dmitria Delgada, broji 47 ljudi obučenih da odgovore na hemijski, biološki ili radiološki napad. Na raspolaganju su im specijalni, veoma brzi čamci koji im omogućavaju da potjeru za osimnjičenim napadačima vode i u najtežim vremenskim uslovima i uzburkanom moru, te odlično oružje: Naši patrolni čamci naoružani su mitraljezima M-60, a članovi posade će biti naoružani automatskim puškama M-16, koje su standardne u vojsci, te. specijalnim pištoljima koji mogu da ispaljuju i municiju koja nije smrtonosna. Nosiće i svoje redovno lično naoružanje, kaže zapovjednik Delgado.

Ako su se neki od turista juče uznemirili zbog akcije kojoj su prisutvovali - to je ipak samo mala cijena za ono što je cilj ove vježbe: da se osigura mirno more oko najmnogoljudnijeg grada na svijetu.

XS
SM
MD
LG