Linkovi

G. Robertson : Neovisnost Kosova u mislima Kosovara, ali ne i na dnevnom redu UN-a - 2003-09-09


Novi šef civilne uprave UN na Kosovu, Harri Holkeri, je mišljenja da se stiče sve više uvjeta za početak dijaloga Beograda i Prištine- to je uvjerenje je sa kojim je danas završio razgovor sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javierom Solanom u Briselu. "Sve sam bliže detaljima odgovora na tri pitanja: kako, kada i gdje otpočeti dijalog", kaže Harri Holkeri, najavljujući kako će puni odgovor imati "za nekoliko sedmica".

Visoki predstavnik EU, Javier Slana je i ovom prilikom ponovio nepodijeljenu podršku Unije misiji i radu UNMIK-a i njegovog šefa, na trajnoj stabilizaciji prilika i demokratizaciji Kosova.

Medjutim, u svjetlu nedavnih incidenata na Kosovu, EU se želi prije svega koncentrirati na sigurnosna pitanja, posebno na način njihovog što skorijeg i temeljitijeg rješavanja.

Harri Holkeri je ovom prilikom najavio da će nastaviti sa zadaćom svojih prethodnika na Kosovu, te da je za takvu ulogu nedavno dobio podršku Kontakt grupe u Moskvi, kao i svoga prethodnika, Michaela Steinera, kojega je, pred dolazak u Brisel, posjetio u Ženevi.

Holkeri se danas susreo i sa generalnim sekretarom NATO, George Robertsonom, koji je, nakon susreta, posljednje slučajeve nasilja na Kosovu nazvao "nedopustivim", tražeći da se svi počinitelji" identificiraju, uhapse i kazne".

On je sa žaljenjem konstatirao da nasilje i nasilnici "grade zid" izmedju Kosova i europske porodice naroda.

Nije ovom prilikom Robertson zaobišao ni pitanje konačnog statusa Kosova: "To je u mislima stanovnika Kosova, ali još nije na dnevnom redu Ujedinjenih naroda", kaže prvi čovjek Alijanse, naglašavajući:" Moraju se uspostaviti standardi prije statusa. Progres može biti učinjen samo ako su ljudi voljni uspostaviti standarde i vrijednosti do kojih držimo. Samo tako možemo poduzimati veće i značajnije korake.

Šef civilne uprave UN na Kosovu, Harri Holkeri je, sa svoje strane, najavio da će jedan od njegovih prvih sastanaka po povratku na Kosovo biti razgovor sa policijskim zapovjednicima, kao i sa predstavnicima KFOR o tome kakve operacije poduzeti da bi se stabilizirale sigurnosne prilike.

XS
SM
MD
LG