Linkovi

Spomenik na Nultoj tački - i dalje predmet neslaganja - 2003-09-09


Od 11. septembra 2001 godine, nakon smrtonosnih terorističkih napada na Sjedinjene Države i pada oba tornja Svjetskog trgovinskog centra, rad na mjestu gdje je on nekada stajao nikada nije ni prestao.U prvo vrijeme radilo se o snažnim naporima na pronalaženju preživjelih. Zatim su uslijedili mjeseci uklanjanja tona betona i ruševina i bolnog traženja ostataka žrtava. Sada, dvije godine kasnije, ova lokacija je pretvorena u građevinu. Za vatrogasca Mickey Krossa ovaj brzi razvoj je neka vrsta oduška nakon dvije godine žalosti. Kada su se tornjevi obrušili, on je zajedno sa svojim kolegama vatrogascima bio zatrpan ispod ruševina nekoliko sati. Međutim, jedan je od rijetkih koji je preživio.

KROSS:Sada ovdje vidim ljude koji šetaju, prodavače drangulija i hrenovki -mnogima to smeta, meni ne. Po meni, to znači da se život vraća ovdje.

Jednom zabranjena zona za sve osim za spasilačke ekipe i ekipe za raščišćavanje, Ground Zero, takozvana nulta tačka, je sada stjecište za ljude iz raznih dijelova svijeta. Neke od njih na ovo mjesto vuče znatiželja, međutim, za većinu se radi o jednoj vrsti hodočašća. Turist iz Cincinatti-ja Christy Trawl je došla u New York kako bi vidjela ovo mjesto.Ona kaže:

Vi znate da ste Amerikanac , tako da je to dio vas, ti su ljudi bili poput vas, i to je jako bolno.

U posljednjih 18 mjeseci Njujorčanin Harry Roland na ovom mjestu posjetiteljima dijeli pamflete i uzvikuje:

Ovo je istorija, ne dospustite da postane misterija-kaže on dijeleći mape i fotografije koje se tiču napada.

Monica Iken koja je prilikom napada izgubila muža Michaela je zabrinuta jer smatra da proces izgradnje teče brže nego što ona može smoći snage da savlada svoju bol.

Većina članova porodice žrtava ovo mjesto nazivaju svetim i zahtijevaju da se na mjestu gdje su nekada stajala dva tornja ostave stope. Arhitekta Daniel Liebeskind, koji je pobijedio na natječaju za dizajn Svjetskog trgovinskog centra ima zadatak da udovolji porodicama žrtava napada, ali i da omogući otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski rast.Mnoge radnje u donjem dijelu Manhattana leže prazne, dok je cijena njihovog iznajmljivanja udvostručena nakon napada.

Premda su poznatije kompanije otvorile svoje radnje i mali trgovci postavili štandove, ekonomija donjeg dijela Manhattana je daleko od toga da cvjeta. Ulagači su još uvijek nekako nervozni da ulažu u blizini gdje se odvijaju veliki građevinski radovi.

Ovog 11. septembra, prilikom ceremonije odavanja počasti žrtava terorističkog napada, imena 2,792 osobe će naglas pročitati djeca , u vrijeme dok će se na nultoj tački okupiti visoke zvanice, članovi porodica, vatrogasci i policija.

XS
SM
MD
LG