Linkovi

”Hitlerova rediteljka“ umrla u 101. godini - 2003-09-09


Iako je bila vrstan filmski umjetnik i inovator, ostaće zapamćena po svoja četiri filma koje je uradila za nacističkog fuhrera Adolfa Hitlera.

Jedan od njih je film pod nazivom ”Trijumf volje” koji prikazuje grandiozno koreografirani nacistički miting u Nurembergu, i za koji je dobila nagrade na festivalima u Veneciji i Parizu 1930. god, dok drugi - pod nazivom ”Olimpija” govori o Olimpijskim igrama održanim 1936. god. u Berlinu. Načinom snimanja sportskih nadmetanja na Olimpijadi, ona je praktično postavila temelje televizijskim sportskim prenosima modernog doba.

Uprkos pohvalama koje su njeni filmovi dobili za umjetničku i tehničku vrijednosti Leni Riefenstahl je čitav život ispaštala zbog njih. Čak je kao starica morala da odgovara na pitanja o tome da li je bila Hitlerova ljubavnica:

Jeste, postojale su priče da sam bila Hitlerova ljubavnica, ali to nije tačno. Tačno je jedino da mi se dopadao.... Ali, ljudi mogu da misle šta god hoće!, prkosno je odgovorila.

Uz prekide, radila je sve do svoje stote godine, kada je publici predstavila svoj film: Podvodne Impresije, kojeg je ne samo režirala nego je u njemu i aktivno ronila.

XS
SM
MD
LG