Linkovi

Evropske reakcije: Bushov govor tmurniji, ali pruža šansu za sporazum - 2003-09-08


Zvanični Pariz je ocijenio da govor američkog predsjednika, u kojem je pozvao medunarodnu zajednicu da podrži američki angažman i novu iračku rezoluciju, kako se naglašava, pruža izglede za postizanje sporazuma.

"Ono što je George Bush rekao sinoć otvara put prema prihvatanju rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a", rekla je francuska ministrica za europske poslove Noelle Lenoir. Ona je francuskim medijima ponovila stav svoje vlade koja ni po koju cijenu ne želi u kreiranju sudbine Iraka vidjeti potisnute u stranu Ujedinjene narode.

"Ovo je, bez sumnje, dobra vijest za naš i za irački narod", uvjerena je francuska ministrica u prvim komentarima na Bushov govor.

Berlin je, sa svoje strane, danas ponovo isključio mogućnost slanja svojih vojnika u Irak, a glasnogovornica njemačke vlade je pojasnila spremost Njemačke da doprinese obnovi Iraka na humanitarnim osnovama.

Uz oštru ocjenu da je Bushov govor "pokretački", te da su pozivi na veću ulogu UN u Iraku pozitivni, ali da je, kako se navodi, "potrebno više od toga", njemačka glasnogovornica je podsjetila da Berlin ostaje pri stavovima koje su prošle sedmice utvrdili lideri Njemačke i Francuske.

Od nekoliko naglasaka Bushovog govora, koje su danas prepoznali europski elektronski mediji prvi je činjenica da će za irački angažman od Kongresa biti zatraženo još 87 milijardi dolara. Listom urednici vijesti radija i televizije, širom Europe su se upustili u predvidjanje da će tražena sredstva američki predsjednik i dobiti zbog, kako se tvrdi, "većine glasova".

Drugi od naglasaka je prije zapažanje- za razliku od ranijih istupa Busha, u ovom je pojam iračkog naoružanja za masovno uništavanje pomenut samo jednom.

Prijašnji govori su bili veoma zapaljivi, ovaj je umjeren, donekle tmuran, kaže i jedan od komentara koji su danas osvanuli u londonskom Times-u.

XS
SM
MD
LG