Linkovi

Zlatni lav ruskom redatelju - 2003-09-08


Prestižnu filmsku nagradu Zlatni lav je na Venecijskom filmskom festivalu osvojio ruski režiser Andrey Zvyagintsev za film pod imenom Povratak.Za 39-ogodišnjeg ruskog režisera bila je to nezaboravna noć. U filmu se govori o bolnom susretu oca sa dvojicom sinova koje nije vidio deset godina. Kritičari su bili zapanjeni načinom na koji je režiran ovaj debitantski film. Najveći šok je izazvala vijest da se 15-ogodišnji glumac Vladimir Garin nekoliko mjeseci nakon završetka snimanja ovog filma utopio nadomak lokacije gdje se odvijalo snimanje. Evo kako je režiser Zvyagintsev reagirao na objavu o dobivenoj nagradi.

Zvyagintsev: Želim reći da se u ovom trenutku na bini nalaze samo dva glumca. Oni koji su pogledali film znaju da su ih trebala biti trojica, tri heroja. Međutim, prije dva mjeseca on je tragično preminuo.Mi želimo ovog Zlatnog lava posvetiti njemu.

Ovaj film je također dobitnik nagrade Dino de Laurentis za najbolji debitantski film. Međutim, američki glumac Sean Penn je dodao dašak holivudskog glamura kada je pozvan na podij kako bi primio nagradu za najboljeg glumca u filmu Alejandra Gonzales Inarritua, 21 gram. Sean Penn u ovom filmu glumi profesora na univerzitetu koji boluje od jedne neizlječive bolesti. Prihvatajući nagradu, Sean Penn se zahvalio glumcima Benicio del Toru i Naomi Wats koji su bili u publici.Venecijanska nagrada za najbolju žensku ulogu uručena je glumici Katiji Reimann koja glumi Njemicu udatu za Jevreja za vrijeme nacističke Njemačke.

XS
SM
MD
LG