Linkovi

Predsjednik Bush: Potrošićemo koliko je potrebno da dobijemo ovu bitku - 2003-09-08


U 18-minutnom govoru kojeg su uživo prenosile sve velike televizijske mreže, gospodin Bush je nastojao da obrazloži razloge za američku umiješanost u Irak.

Predsjednik kaže da je Irak sada glavni front u ratu protiv terorizma. Naša strategija u Iraku zahtijeva uključivanje novih resursa. Uradili smo detaljnu analizu naših vojnih potreba i potreba za obnovu Iraka, ali i Afghanistana. Uskoro ću Kongresu podnijeti zahtjev za 87 milijardi dolara. Taj novac treba da pokrije vojne i obavještajne operacije koje su u toku, u Iraku, Afghanistanu u drugdje, ali će i narodima tih zemalja pomoći da obnove svoje zemlje nakon godina represije. To što treba da uradimo će trajati i tražiće žrtve, nastavio je predsjednik Bush, pa, ipak, mi ćemo činiti ono što je nužno, i mi ćemo potrošiti koliko bude potrebno, da dobijemo ovu ključnu pobjedu u ratu protiv terora, da promoviramo slobodu i da svoju zemlju učinimo sigurnijom.

Ovaj napor je od ključnog značaja za stabilnost tih zemalja, ali i za našu sopstvenu sigurnost. I sada i u budućnosti, mi ćemo podržati svoje trupe i održati našu riječ datu više od 50 miliona ljudi u Afghanistanu i Iraku. Srednji Istok će ili postati mjesto progresa i mira ili će biti izvoznik nasilja i terora koji će onda uzeti nove živote u Americi i drugim slobodnim zemljama.

Teroristi su u Iraku napali predstavnike civilizovanog svijeta, i ustati protiv njih mora biti zadatak civilizovanog svijeta. Zemlje članice UN sada imaju priliku i odgovornost da preuzmu širu ulogu u obezbjedjivanju da Irak postane slobodna i demokratska zemlja, rekao je predsjednik Bush

Ovo je, inače, bio njegov prvi govor o Iraku, održan u udarnom televizijskom terminu, još od maja mjeseca kada je objavio kraj velikih borbenih operacija. Očekuje se da će Irak biti i glavna tema predsjednikovog predstojećeg obraćanja Generalnoj Skupštini UN, pred kraj ovog mjeseca.

Govoreći danas na press konferenciji povodom otvaranja Ministarstva za javne radove u Bagdadu, glavni američki administrator u Iraku, Paul Bremer, nazvao je sinoćnji govor predsjednika Busha još jednim jasnim korakom na putu ka iračkoj suverenosti.

Predsjednik Sjedinjenih Država sinoć je objavio novu inicijativu - kroz zahtjev kojeg je uputio američkomnarodu i Kongresu za 87 milijardi dolara, od čega više od 20 milijardi za obnovu Iraka. To je jedan od najvećih ikada planiranih ne-vojnih budžeta u američkoj istoriji. To je preko 10 puta više nego što su Sjedinjene Države ikada u jednoj godini potrošile na jednu zemlju.

To je jasna i dramatična ilustracija činjenice da će američki narod okončati posao započet oslobadjanjem Iraka prije oko 4 mjeseca. To je jasan korak, još jedan jasan korak ka iračkom suverenitetu, rekao je gospodin Bremer.

Iračani, premda zainteresirani za govor američkog predsjednika, ne dijele optimizam gospodina Bremera.

Iračani bi trebalo već da su nadležni za svoja sopstvena pitanja, posebno za sigurnost, kojom bi trebao da rukovodi Iračanin. Iračani najbolje znaju šta njihovoj zemlji treba. I morali bi više medjusobno saradjivati, kaže Abed Fayid, izražavajući stavove starijih, dok mladji otvoreno iskazuju svoja neslaganja...

Američki predsjednik je odredio 87 milijardi dolara za Irak, ali taj novac će opet biti potrošen na Amerikance. Oni će od toga opet sebi namicati plate po 3 - 4 hiljade dolara, kaže mladji Iračanin, Adel Karim.

XS
SM
MD
LG