Linkovi

Reakcije Demokrata uglavom negativne - 2003-09-08


Reakcije opozicionih Demokrata na predsjednikov govor o Iraku su pomiješane. Senator Joseph Biden iz Delaware-a, najviše rangirani Demokrata u senatskom Komitetu za odnose sa inostranstvo, kaže da podržava to da Sjedinjene Države poštuju svoju obavezu prema Iraku. Gospodin Biden je pozdravio predsjednikov apel medjunarodnoj zajednici za pomoć, ali je dodao da bi želio da se predsjednik ranije obratio Ujedinjenim Narodima. Senator je obećao da će glasati za predsjednikov zahtjev za odobravanje dodatnih 87 milijadri dolara za finansiranje operacija i obnove u Iraku i Afghanistanu. Ali je pritom predložio da se do tog novca dodje odlaganjem poreskih olakšica radije nego da se time još uveća nacionalni deficit.

Jedan od demokratskih predsjedničkih kandidata, Howard Dean, rekao je da će ovaj predsjednikov zahtjev za dodatnim sredstvima odvući novac od unutrašnjih potreba zemlje, poput obrazovanja i novih poslova. Ovaj bivši guverner savezne države Vermont, rekao je da će podržati predsjednikov zahtjev samo ukoliko Sjedinjene Države od UN dobiju rezoluciju koja će uključivati i druge zemlje u Irak. Gospodin Dean je, uz to, optužio predsjednika da nije bio iskren prema američkom narodu - u vezi sa opasnom situacijom koju je sam stvorio svojom politikom prema Iraku.

Još jedan od vodećih Demokrata, senator Edward Kennedy iz Massachussettsa, kaže da je bio razočaran što predsjednik Bush nije otvoreno priznao da nije uspio u Iraku i što nije dao nikakav plan kojim bi se stvorila strategija za izlazak američkih snaga iz te zemlje.

Senator John Edwards, takodje jedan od kandidata zademokratsku predsjedničku nominaciju, rekao je da govor gospodina Busha nije bio odraz realnosti u Iraku, zemlji koju je on nazvao izgubljenom u haosu i ne baš sjajnijim primjerom napretka u ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG