Linkovi

Milwaukee: 100-ti rođendan motora Harley Davidson - 2003-09-07


Iz Hamburga, više od 100 motociklista je doletjelo u Toronto, a onda vozeći se na motorima Harley Davidson, trajektom prešlo jezero Michigan. Grupa od 300 Japanaca je čarter letom stigla u Milwauke. Motori su ovdje prevezeni čak i iz Novog Zelanda i Australije. Milwauke je tako postao pravi raj za sve ljubitelje Harleya, o kojem posjetitelji kažu:

To je američka tradicija, sloboda. Zauvijek. Moj otac je bio motociklista harleya.

Zašto u tome uživam? Sloboda, miris, ljudi. Svaki dan je drugačiji.

Mnogi od njih kažu da ne bi nikada kupili neku drugu marku motora. 10 hiljada motociklista je paradiralo ulicama Milwaukija, uz predstavnike firmi koje prodaju Harley iz cijelog svijeta, uposlenike kompanije i na hiljade kupaca. Kompaniji je odata počast i u muzeju umjetnosti, uz predstavljanje vječnog dizajna i stila najlegendarnijeg motora Amerike. Na izložbi su se mogli vidjeti rijetki modeli i crteži koje javnost nije nikada prije vidjela.

Tu se sve sastaje, majice, stil, tatovaže, kaiševi...

Uz 10 bina s muzikom uživo, tu je održana i aukcija čiji su prihodi išli udruženju za borbu protiv distrofije mišića, na kojoj je prikupljeno preko 7 miliona dolara za pronalaženje lijeka za djecu i odrasle s mišićnom distrofijom. Tokom proslave, kompanija je predstavila i svoju novu liniju motora. Gosti iznenađenja su bili pjevač country muzike Tim McGraw, Kid Rock i Elton John. Oko 150 hiljada ljudi je imalo karte za koncert, dok se još 50 hiljada okupilo tu u blizini. Milwaukee, grad od 600 hiljada stanovnika, 19-ti po veličini u Sjedinjenim državama, je osobito ponosan na svoju Harley Davidson istoriju.

Mislim da će Harley doživjeti još 100 godina, kaže jedna posjetiteljka.

XS
SM
MD
LG