Linkovi

Stranim tenisacima smeta americki patriotizam - 2003-09-07


Stalna kiša naprosto izbezumljuje tenisače i gledatelje, ali nije to niošta prema jadu u kojem su se našli organizatori. Već imaju više od 100 zaostalih mečeva, a virje neumitno prolazi. No, osim kiše i rezultata ovogodišnji će se U.S. Open pamtiti i po još jednoj specifičnosti.

Naime, Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Država u tenisu razlikuje se od ostalih Grand slam turnira. Jeste li, recimo, ikada na Otvorenom prvenstvu Francuske mogli čuti La Marseillaiseu ili recimo Union Jack na Wimbledonu? Niste. Ali na terenima Flushing Madowsa u New Yorku publika pjeva pjesme posvećene Americi, a svakog dana, prije nego se odigra prvi meč različiti izvodjači pjevaju američku himnu! Da nisu gledatelji greškom zamijenili U.S.Open s Davis Cup-om, pitaju se mnogi promatrači? I američki tenisači i tenisačice na majicama nose patriotske poruke, poput Capriatijeve ili Todda Martina. Ima primjedbi od strane nekih igrača da samo zato što nisu Amerikanci nemaju jednak tretman ili nemaju tretman koji im po igračkim kvalitetima pripada. Mlada američka tenisačica Ashley Harkleroad, koja je 52-ga igračica svijeta igra na središnjem, glavnom terenu dok, recimo, treći nositelj turnira i osvajač ovogodišnjeg Roland Garrosa, španjolski tenisač, Juan Carlos Ferrero, mora igrati na pomoćnom, grbavom terenu!?

Organizatori se pravdaju da time izlaze u susret gledateljima, uglavnom Amerikancima, koji žele gledati američke tenisače. No, jesu li patriotske igre potrebne tenisu, sportu u kojem igrači mjenjaju državljanstvo, kao što mjenjaju trenere? To se pitanje postavlja u časopisu Inside Tennis i istodobno se daje zaključak da je ultranacionalizam loš za business. Naime, samo su dvojica od prvih 20 nositelja Amerikanci, a pet tenisačica od 20 najboljih. Kao rezultat ove situacije možda ćemo čuti, ukoliko se Roddick ili Agassi ili Davenportova ne plasiraju u finale – tenis je dosadan, nema poznatih imena…itd…

No, situaciju mogu spasiti gledatelji koji su pravi poznavatelji tenisa, oni koji izaberu da gledaju na pomoćnom terenu meč izmedju Marokanca El Aynaouia i Španjolca Nadala. Oba su tenisača doživjela ovacije za svoju igru, iako nijedan od njih nije Amerikanac. Nažalost, takvih je poznavatelja tenisa sve manje na U.S.Openu poručuje autor članka u ovom poznatom teniskom magazinu.

XS
SM
MD
LG