Linkovi

Donald Rumsfeld u posjeti američkim trupama na sjeveru Iraka - 2003-09-07


Američki ministar odbrane Donald Rumsfeld se nalazi u posjeti američkim trupama na sjeveru Iraka. Posljednja stanica njegovog puta je grad Mosul u čijoj je blizini iz zasijede danas ubijen jedan britanski stručnjak za deminiranje .Ubijeni civil je radio za nevladinu organizaciju za rasčišćavanje mina .U međuvremenu su napadači otvorili vatru na vjernike koji su u jednoj džamiji u Bagdadu obavljali jutarnju molitvu i ranili najmanje tri osobe. Riječ je o džamiji muslimana-sunita koja se nalazi u dijelu naseljenom većinom muslimanima-šiitima. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za taj napad.

Umirovljeni general i nekadašnji zapovjednik američkih vojnih snaga za Srednji istok Anthony Zinni oštro je kritikovao administraciju predsjednika Busha zbog načina na koji upravlja Irakom poslije okončanja glavnih borbenih operacija. Na jučerašnjem skupu pred više stotina mornaričkih oficira i zapovjednika marinaca gospodin Zinni je rekao da ne može razumjeti zašto administracija još znatno ranije nije snažnije i odlučnije tražila od Ujedinjenih naroda da se usvoji rezolucija kojom će se omogućiti širem krugu zemalja da pošalju mirovne snage da pomognu u Iraku.

A španjolska policija je uhapsila dopisnika arapske TV mreže Al Jazeera pod sumnjom da je povezan sa islamskim terorističkim organizacijama. Zvaničnici policije su kazali da su novinara Tayseer Alounija pritvorili u gradu Granada i prebacili ga u Madrid. Oni dodaju da je ovo hapšenje povezano sa istragom operacija islamskih militantnih organizacija , uključujući i Al Qaidu , u Španiji. Istraga uključuje i slučaj Imasa Eddin Barakat Yarkasa, poznatijeg pod imenom Abu Dahdah, koji je pritvoren u Španiji na osnovu optužbi za terorizam.

XS
SM
MD
LG