Linkovi

Nedostatak slobode štampe u Rusiji - 2003-09-04


Sloboda štampe u Rusiji i dalje se narušava. Ruski novinar German Galkin je prošli mjesec osuđen na godinu dana prinudnog rada zbog toga što je navodno klevetao dvojicu zamjenika guvernera regiona Chelyabinsk. On je izdavač novina Rabochaya gazeta i zamjenik glavnog urednika lista Vecherny Chelyabinsk, od kojih su oba listovi opozicije. U člancima o kojima je riječ se govori o troškovima regionalne vlade u Chelyabinsku koji su uključivali kupovinu skupih kola i stvaranje pro-vladinog tv kanala pred guvernerske izbore 2005. U njima se također spominje niz ubistava lokalnih političara i businesmena početkom 90-tih godina. Ruski zakoni o kleveti se često koriste kao izgovor za ušutkavanje medija koji kritiziraju vladu. Februara 2002, sud u Moskvi je naredio novinama Novaya Gazeta da plate kaznu od 30 miliona rublji nakon što su proglašene krivim za klevetanje Alexandr Chernova, sudskog zvaničnika oblasti Krasnodar. U svom komentaru, list osuđuje, kako je naveo, luksuzni način života gospodina Chernova. Alex Lupis iz Komiteta za zaštitu novinara kaže da je osuda gospodina Galkina loša vijest za slobodu štampe u Rusiji.

Lupis: Komitet za zaštitu novinara vjeruje da bi Galkinova osuda trebala biti poništena i da bi parlament trebao opozvati zastario ruski zakon o kriminalnoj kleveti.

Freimut Duve, predstavnik OSCE-a je rekao: U demokraciji, pisati o aktivnostima javnih službenika je dio profesionalnih novinarskih dužnosti. Vjerujem da se ne bi trebala dati nikakva specijalna zaštita javnim zvaničnicima, koji trebaju pokazati veću toleranciju prema kritikama nego obični građani. Oštra kazna gospodinu Galkinu će najvjerovatnije imati zastrašujući efekat na slobodu izražavanja u Rusiji. To je nesreća jer se zemlja kreće ka parlamentarnim izborima u decembru mjesecu i predsejdničkim početkom 2004. god. Zbog demokracije u Rusiji, od ključne je važnosti da presuda gospodinu Glakinu bude poništena i da vladavina zakona bude poštovana.

XS
SM
MD
LG