Linkovi

Kako je spašena u cirkusu zlostavljana životinja - 2003-09-04


Od trenutka kad je jedan gledalac vidio i snimio šimpanzu Totoa u okovima u jednom čileanskom cirkusu, njegovo spašavanje trajalo je gotovo sedam godina. Tek početkom ove godine, čileanske vlasti su otkrile da se cirkus Konig vratio sa gostovanja u Boliviji i policija je namučenu životinju oduzela od vlasnika i predala je u Centar za rehabilitaciju životinja gdje je nekoliko mjeseci Toto liječen od stresa i ponovo učen elementarnom ponašanju neophodnom za njegovo preživljavanje u divljini.

On je iz džungle otet kad je bio star samo dvije godine i prodat krijumčarima životinja koji su snabdijevali cirkuse po svijetu. Prema nalazu vlasti, Toto je u cirkusu Kenig kastriran, izvadjeni su mu zubi očnjaci, držali su ga u lancima i bio je prisiljavan na cirkuske egzibicije poput boksovanja, plesanja i pušenja cigare.

Troškovi njegovog vraćanja u džunglu od oko 12 hiljada dolara bili su preveliki za ionako siromašan čileanski Centar za rehabilitaciju životinja, sve dok britanska nevladina organizacija, Branitelji Životinja, pomoć nije zatražila i dobila od bivšeg člana Beatlesa, Paula McCartney-a, koji je donirao potreban novac.

Za ljude koji se brinuli o Totou, rastanak s njim je bio bolan, ali im je donio i olakšanje jer su znali da se još jedna zloupotrebljena i namučena životinja vraća tamo gdje joj je i mjesto - u prirodnu okolinu iz koje je i potekla.

XS
SM
MD
LG