Linkovi

Emitiranje terorizma - 2003-09-03


26. augusta televizijska stanica Al Arabiya čije je sjedište u Dubaiju emitirala je snimak zamaskiranih naoružanih osoba koje prijete članovima iračkog Upravnog vijeća i svakom Iračaninu koji sarađuje sa koalicionim vlastima. Njih će, kako je na snimku izjavio jedan od terorista , ubiti prve prije nego što ubiju Amerikance. Glasnogovornik State departmenta Philip Reeker osudio je emitiranje takve poruke:

REEKER: Smatramo da je odluka Al Arabiye da emituje izjave terorista bila do krajnje mjere neodgovorna. Moramo se upitati zašto bi organizacija koja se deklariše kao informativna služba pružila teroristima mogućnost da iznesu planove, taktike i podstiču na ubistvo i da pokušaju da spriječe miroljubiva nastojanja iračkog naroda.

Postojanje međunarodnog terorizma je nešto čemu mediji poklanjaju veliku pažnju i novinari profesionalci širom svijeta o tome svakodnevno izvještavaju. Mnogi od njih su ubijeni zbog toga što su objektivno iznosili činjenice i što su odbijali da budu glasnici terorističkih grupa. Prikupljanje informacija ili izvještavanje o tome šta su teroristi rekli i uradili nije isto što i pružanje mogućnosti teroristima da upute prijetnju i podstiču na ubistvo. Odgovoran novinar zna da odredi granicu. Producenti Al Arabiye očito to ne znaju.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Reeker kaže da rukovodstvo televizije Al Arabiya treba da poduzme mjere kako bi osigurali da se teroristima ne daje prilika za zastrašivanje i podsticanje nasilja:

PHILIP REEKER: Mi smo našim misijama u zemljama čiju su građani vlasnici i učestvuju u upravljanju Al Arabiyom dali instrukcije da na najvišim mjestima prenesu našu uvrijeđenost zbog emitovanog programa. Očekujemo od onih koji su za to odgovorni da odmah poduzmu korake kako bi spriječili ovakvu vrstu podsticanja na ubijanje i terorizam.

Iračko dvadeset-petočlano Upravno vijeće je najreprezentativnije političko tijelo u istoriji Iraka. Vijeće je uključeno u proces koji vodi ka usvajanju ustava i organizovanju izbora u Iraku. Narod Iraka treba da bez straha od terorističkog nasilja uzme učešće u demokratskim procesima. Oni imaju pravo da od novinara očekuju da o političkoj situaciji u Iraku izvještavaju odgovorno. Televizija Al Arabiya treba da poštuje to pravo.

XS
SM
MD
LG