Linkovi

Senator John Kerry iz Massachusettsa zvanično ušao u predsjedničku utrku za 2004 - 2003-09-03


Američki senator John Kerry iz Massachusettsa zvanično je ušao u predsjedničku utrku za 2004. godinu, objavivši svoju kandidaturu za predsjedničku nominaciju Demokratske Stranke. Obraćajući se svojim pristalicama, senator Kerry rekao da predsjednik Bush ovu zemlju vodi u pogrešnom smjeru. Hrabrost je neophodna da bi se promijenio put kojim zemlja ide, naglasio je gospodin Kerry stojeći na palubi bivšeg nosača aviona na kojem je on služio tokom Vijetnamskog Rata.

”Danas, sa povjerenjem u hrabrost ljudi da promjene što je loše i učine što je pravo - ja sam došao ovdje da kažem zašto sam kandidat za predsjednika Sjedinjenih Država.“

Rekao je Senator John Kerry, govoreći u Južnoj Karolini. Demokrata iz Massachusettsa, i odlikovani mornarički veteran iz Vijetnama kaže da vizija George Busha nije vrijedna Amerike za koju je stupio u mornaricu da je brani i za koju se borio u Senatu: I svaki dan ove kampanje, ja ću prigovarati George Bushu za vodjenje naše zemlje u fundamentalno pogrešnom pravcu.

Senator Kerry kaže da odbacuje viziju vlade koja, prema njegovim riječima, pruža olakšice onima kojima je već lako a na račun običnih Amerikanaca.

”To daje korporacijama da rade šta žele - da okrenu ledja našim pravim saveznicima koje smo pomogli stvoriti, i pravim principima koji su našu zemlju učinili modelom u svijetu već preko 200 godina.“

On je obećao da će obnoviti vanjsku politiku na istinskim idealima - odbrane nacionalne sigurnosti i održavanja vojske koja će biti najjača oružana snaga na svijetu.

”Ali, ako ja budem predsjednik, ja nikada neću zaboraviti da čak i zemlja toliko moćna kao Sjedinjene Države treba da stvara prijatelje u ovom svijetu, i ja ću to i uraditi.“

On je pozvao na neuobičajenu kampanju, jer kaže ovo nisu obična vremena: Mi smo prošli kroz najsmrtonosniji napad na naše ljude u američkoj istoriji, najveći gubitak radnih mjesta od Velike depresije, i najveće smanjenje uštedjevine, ikada zabilježeno.

Senator Kerry kaže da je glasao da se prijetnjom upotrebe sile navede Saddama Husseina da suradjuje sa rezolucijama UN-a jer je vjerovao da je to ispravno.

”Ali je bilo pogrešno žuriti u rat prije stvaranja istinske medjunarodne koalicije - bez planova kako ostvariti mir.“

Osvrćući se na govor predsjendika Busha na nosaču aviona Abraham Linkoln, senator je rekao: Doletjeti na nosač aviona i reći misija je ostvarena - nije zaustavilo rat; mi se , rekao je, svakog dana susrećemo sa opasnosti u Iraku.

”I ovdje na unutarnjem planu, svaka istraga, svaka komisija, svaki dijelić dokaza govori nam da ovaj predsjednik nije uspio da nas učini sigurnim kako bi trebali biti.“

Rekao je Senator John Kerry naglašavajući razloge zašto se nada da će biti demokratski kandidat izabran da pobijedi predsjednika Busha u novembru iduće godine.

XS
SM
MD
LG