Linkovi

R.Srpska: Posjete jamama, i potraga za zločincima - 2003-09-03


Policija Republike Srpske je izvršila upad u rezidenciju pravoslavnog biskupa u Bijeljini nakon što je primila informaciju da se tamo krije osumnjičeni za ratne zločine Radovan Karadžić, ali ga nije pronašla. Upad u kuću biskupa Vasilija je bio prvi put da je policija republike srpske poduzela operaciju u potrazi za osumnjičenim ratnim zločincem. Zvaničnici navode da je akcija izvedena nakon što je od anonimnog izvora primljena informacija koja se pokazala lažnom o Karađićevom prisustvu u rezidenciji biskupa tuzlansko-zvorničkog regiona.

U medjuvremenu stize vijest da su i tužiteljstvo i odbrana objavili planove da ulože žalbu na presudu doživotnog zatvora Milomiru Stakiću, bivšem gradonačelniku Prijedora, kojeg je haški tribunal u julu osudio za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, ali ne i za genocid. Tužitelji navode da je Milomir Stakić, koji je igrao ključnu ulogu za uspostavu tri logora u blizini Prijedora 1992, također trebao biti proglašen krivim za genocid. Doživotna robija na koju je Stakić oduđen je do sada najoštrija kazna koju je tribunal u Den Haagu presudio.

Zvaničnici Republike Srpske,predsjednik i premijer Dragan Čavić i Dragan Mikerević te ministar inostranih poslova B i H, Mladen Ivanić bi posjetom masovnoj grobnici na Crnom Vrhu, konačno shvatili da treba da se ograde od onih koji su činili zločine. Izjavio je ovo danas na CrnomVrhu kod Zvornika, potpredsjednik Republike Srpske, Adil Osmanović, nakon obilaska masovne grobnice u kojoj su sahranjeni Bošnjaci ubijeni tokom proteklog rata. On je istakao da gaji nadu da će najviši predstavnici Republike Srpske, doći na Crni Vrh jer je to prilika i mjesto da se izreknu riječi koje će na određen način pobuditi nadu za pomirenje i bolju budućnost konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini. Osmanović je poručio da odgovorne za zločine treba privesti pravdi kako bi se skinila hipoteka kolektivne odgovornosti sa srpskog naroda.

Potpredsjednik Republike Srpske,Šefket Hafizović je istakao da političare ne treba zvati na Crni Vrh već da oni sami treba da dođu na ovaj lokalitet kao i da radi bolje budućnosti, treba da identifikuju i ostale grobnice, kojih, sasvim sigurno, ima još dosta. Uzaludno je, uporno i konstantno zatvarati oči pred istinom što je ravno bijegu u slijepu ulicu, koja, koliko god da je dugačka, ima svoj kraj, zaključio je Hafizović. Dodajmo da je predsjednik Komisije za traženje nestalih lica Republike Srpske, Aleksandar Radeta danas saopštio da se još uvijek nisu stekli uslovi za nastavak započetog pretraživanja jame Kazani u Sarajevu, u kojoj se, prema pretpostavkama, nalazi nekoliko stotina tijela sarajevskih Srba, ubijenih u proteklo ratu.

Radeta je saopštio da je gornji dio jame pretražen te da je nađeno četiri ili pet tijela kao i da je uočeno da je na ovom dijelu bilo paljenja dok je donji dio jame miniran i nedostupan za istraživanje. On je potvrdio da je to složen građevinski zahvat za koji su potrebne velike građevinske mašine koje, do sada, Komisija nije uspjela da obezbjedi. Po njegovim riječima, jama Kazani se nalazi na obroncima Trebevića i do nje vodi samo šumska staza. Aleksandar Radeta je, takođe, istakao da je u Republici Srpskoj evidentirano 2950 nestalih osoba dok njihov broj realno dostiže, kako je rekao, oko 5.000 jer mnoge porodice, koje su do sada jedine mogle da prijave nestanak, to još nisu učinile.

XS
SM
MD
LG