Linkovi

Novi Prius - automobil koji se sam parkira - 2003-09-02


Vjerovatno su mnogi vozači, prilikom takozvanog paralelnog parkiranja, poželjeli da to uradi neko drugi. Izgleda da će im se želja ispuniti, to će raditi niko drugi nego samo vozilo. Naime, japanci su već najavili skoru prodaju vozila koje se samo parkira.

Automobil koji sam sebe može parkirati, a da pri tome vozač i ne dirne volan, napravila je Toyota i u Japanu se počeo prodavati 1 septembra. Riječ je o novom Toyotinom hibridu koji se kreće na gorivo i struju i koje koristi električnom strujom pokretani volan i senzore koji pomažu navodjenje automobila kada se parkira unazad.

Predsjednik kompanije Toyota, Fujio Cho, predstavio je novo vozilo, koje se na čudjenje reportera tiho i brzo parkiralo samo od sebe.

Novi Prius, sa pet sjedišta, kažu iz Toyote biće još efikasniji u korištenju goriva od svog predhodnika.

Iz Toyote kažu da očekuju prodaju oko 74 hiljade novih samoparkirajućih Priusa u 2004. godini, računajući na sve veće zahtjeve za čistim automobilima u pojačanim nastojanjima zaštite životne sredine. Od toga se na američkom tržištu planira prodati 36 hiljada novih Priusa. To je mnogo više nego što je Toyota uspjela prodati u posljednje dvije godine, kada je ukupno prodala 28 hiljada tih vozila.

Toyota je, inače, treći najveći proizvodjač automobila u svijetu, a do sada je prodala 120 hiljada hibridnih vozila od kako je lansirala taj model 1997. godine.

Novi Prius koji se sam parkira košta oko 18,5 hiljada dolara, a inteligentni sistem parkiranja se na vozilu nudi kao opcija.

Toyota i Honda su do sada jedine auto-kompanije koje u svijetu proizvode hibridna vozila, koja kombiniraju motor sa unutarnjim sagorjevanjem koje pokreće benzin, sa električnim motorom što ih čini dvostruko efikasnijim u potrošnji goriva.

Toyotin cilj je da do 2005, 2006 godine proizvede i proda oko 300 hiljada hibridnih vozila.

Rivalske kompanije General Motors i Ford će svoje prve hibride lansirati nešto kasnije ove godine.

XS
SM
MD
LG