Linkovi

Masovni štrajkovi prijete stabilnosti BiH - 2003-09-02


Uposleni u hemijskoj i industriji nemetala sa područja Tuzlanskog kantona, iz Goražda, Orašja, Travnika i nekoliko sarajevskih preduzeća,njih nekoliko stotina,organizirali su danas protestni skup pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu. U njihovim zahtijevima trazi se između ostalog, uvezivanje radnog staža, isplata neisplaćenih plaća, reguliranje zdravstvene zaštite, te donošenje zakona o socijalnom zbrinjavanju radnika koji ostaju bez posla, kao i pokretanje proizvodnje u likvidnim dijelovima preduzeća u ovoj oblasti.

Više stotina radnika industrije nemetala i hemije sa područja FBiH nezadovoljni rezultatima pregovora delegacije sindikata sa resornim ministrima u Vladi FBiH Izetom Žigićem i Radovanom Vignjevićem blokiralo je oko 14 sati saobraćaj u Centru Sarajeva.

Radnici traže da im se obrati federalni premijer Ahmet Hadžipašić i federalni ministar energije rudarstva i industrije Izet Žigić. Rudari zeničkog Rudnika mrkog uglja počeli su juččer u 15 sati u rudarskim jamama štrajk gladju.Od danas, U sve tri jame u Stranjanima kraj Zenice, štrajkuje svih tristo rudara,no,pridružili su im se ostali radnici,iz drugih pogona, tako da je sada u štrajku blizu njih 1600,tražeći da im se obrati neko od predstavnika federalne Vlade.Iz Vladinog Ureda za informiranje saznajemo da je F ministar energije,rudarstva i industrije,Izet Žigić otputovao za Zenicu. Obustava rada počela je još u prošli ponedjeljak, trećeg juna, zbog neisplaćenih naknada za topli obrok,i prijevoz radnika,a sve je upitniji rok i za isplatu plaća za april ove godine.

Pet rudara Rudnika mrkog ugljena u Zenici sinoć je dobilo liječničku pomoć zbog zdravstvenih problema koji su nastupili uslijed štrajka glađu.

Predsjednik Sindikalnog povjerenstva Hasan Hećo kazao je kako se pozitivna rješenja za teško stanje u Rudniku uglja, očekuju već danas, a trenutno zasjedae Upravni odbor tog preduzeća.

Nekoliko stotina radnika industrije, nemetala i hemije u Federaciji Bosne i Hercergovine nakon dvosatne blokade maloprije je deblokiralo promet u centru Sarajeva te se organizirano vratilo autobusima u Tuzlu, Goražde i druga mjesta iz kojih su došli na proteste pred zgradu Vlade FBiH.

Na sastanku predstavnika štrajkačkog odbora i sindikata sa federalnim premijerom Ahmetom Hadžipašićem i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Izetom Žigićem dogovoreno da se u narednih nekoliko dana održi sastanak predstavnika vlada FBiH i kantona te direktora preduzeća hemijske i industrije nemetala u rješavanju problema u tim granama.

Od federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Radovana Vignjevića štrajkački odbor dobio uvjeravanja da će se na sjednici Vlade FBiH u četvrtak naći odluke ili Uredbe o uvezivanju radnog staža i osiguranju zdravstvene zaštite radnika tih industrijskih grana.

Sindikat i štrajkački odbor nisu prihvatili prijelog materijalnog zbrinjavanja radnika koji ostaju bez posla samo šest mjeseci, već insistiraju na zbrinjavanju radnika do novog upošljavanja ili penzije.

U slučaju neispunjavanja zahtjeva predsjednica sindikata je najavila još radikalnije radničke proteste.

Istodobno je Savez udruženja penzionera/umirovljenika u Federaciji BiH uputio danas pismo federalnom premijeru Ahmetu Hadžipašiću, dopremijeru Draganu Vrankiću i resornom ministru Radovanu Vignjeviću u kojem zahtijeva da se Federalna vlada do 10. septembra očituje o zahtjevima iznesenim na protestnom skupu krajem jula u Sarajevu.

Predsjednik IO Saveza penzionera,Jozo Ljiljanić ističe da Vlada FbiH nije do sada pokazala nikakve rezultate kad je riječ o ispunjenju penzionerskih zahtijeva.

Penzioneri tvrde da Vlada ne čini ništa ni kako bi naplata redovnih doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje bila uspješnija. G Ljiljanić je izrazio i nezadovoljstvo radom poslovodstva i UO federalnog Fonda PIO/MIO koji iako obećao, kako je rekao, nije povećao koeficijent augustovske penzije.

Ljiljanić je za kraj septembra najavio masovne proteste širom Federacije BiH ukoliko, kako je rekao, Vlada FBiH do postavljenog roka ne udovolji zahtjevima penzionera.

Podsjećamo,penzioneri traže da Vlada FBiH donese konkretan program i plan isplate triju penzija iz 2000., utvrdi precizne izvore, dinamiku i rokove isplate tih penzija.

XS
SM
MD
LG