Linkovi

Ministar odbrane Izraela izjavio da bi palestinski predsjednik Yaser Arafat trebao biti deportiran - 2003-09-02


Ministar odbrane Izraela, Shaul Mofaz je izjavio da bi palestinski predsjednik Yaser Arafat trebao biti deportiran, najvjerovatnije do kraja ove godine, što je izazvalo oštre reakcije palestinske strane.

Politika izraelske vlade, izjave i praksa odražavaju sveobuhvatni rat koji se vodi protiv palestinskih vlasti, protiv mirovnog procesa, rekao je reporterima istaknuti član palestinskog zakonodavnog vijeća, Saeb Erekat, govoreći ispred glavnog štaba palestinskog predsjednika u Ramali na Zapadnoj obali.

Očito je da izraelska vlada palestinske vlasti tretira kao nešto iz prošlosti i vjerujem da se situacija pogoršava brzinom većom od metka. Vjerujem da stvari idu od loših ka gorim i da najgore još nismo vidjeli, dodao je gospodin Erekat.

Izrael i Sjedinjene Države su optužili Yassera Arafata da sabotira nastojanja premijera Abbasa u preuzimanju kontrole nad snagama sigurnosti u trenutku kada su militantne grupe prekinule privremeni prekid vatre i obnovile napade na Izrael.

Ministar Mofaz, nekadašnji zapovjednik Izraelske Armije, je do sada u više navrata pozivao na deportaciju Yassera Arafata, ali je protiv toga bio premijer Ariel Sharon, koji se plašio medjunarodnih reakcija ukoliko veteran palestinske vlasti bude protjeran.

Vjerujem da će se to zahtijevati u relativno skorom vremenu, vjerovatno do kraja godine, rekao je minsitar Mofaz u intervjuu za izraelski Armijski radio. Arafat nikada nije želio postići sporazum sa nama i sve što on želi je nastavak sukoba i krvarenje izraelskih gradjana. Vjerujem da on treba da nestane sa istorijske pozornice, naglasio je izraelski ministar odbrane.

Palestinski visoki zvaničnik, Saeb Erekat, sa druge strane, kaže da zna da je ovo teška situacija i da su u toku brojni napori kako bi se teškoće prevladale. Mi te teškoće moramo prevladati jer na kraju svako slabljenje Arafata predstavlja stvarno slabljenje Abu Mazena i sa druge strane svako slabljenje Abu Mazena je stvarno slabljenje Arafata, rekao je gospodin Erekat.

XS
SM
MD
LG