Linkovi

Evropa priprema olakšavanje viznoga režima za zemlje - nečlanice - 2003-09-02


Jedan od prvih poteza Europske komisije nakon ljetnje pauze je bilo uobličavanje prijedloga novog, jednostavnijeg viznog sistema za treće zemlje- Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu i zemlje Balkana.

Planirajući prilike kakve će nastati nakon što se naredne godine Europskoj uniji prodruže nove članice, Komisija je prijedlog novog viznog sistema kreirala prvenstveno za potrebe kretanja ljudi duž granica Unije.

Pominju se potrebe za slobodnim kretanjem radnika koji će povremeno dolaziti na poao u rubne članice europske porodice, kao i posjetitelji iz susjednih zemalja. Za sve njih bi nove vize, prema prijedlogu, trebale omogućiti neograničen broj ulazaka i izlazaka, s tim što boravak na teritoriji zemalja Unije ne bi mogao biti duži od sedam dana ili maksimalno tri mjeseca u periodu od pola godine.

Nove vize bi bile besplatne, ali uz značajno ograničenje- na njih bi imali pravo samo stanovnici 50 kilometara širokog pojasa unutar trećih zemalja koji se naslanja na granice Unije. Prema prijedlogu Komisije, za takav lokalni saobraćaj izmedju rubnih članica EU i susjeda bi se uspostavili i posebni granični prelazi i koridori koji bi bili pod posebnim režimom kontrole.

U Briselu se naglašava da je posljednji prijedlog u skladu sa proklamovanom politikom "šire Europe" i otvorene kominikacije Unije sa najbližim susjedstvom. S tim u vezi, očekuje se i njegovo usvajanje od strane Vijeća ministara, nakon što se obave konsultacije u Europskom parlamentu/EP, posebno na parlamentarnim komitetima za regionalna, socijalna i ekonomska pitanja.

XS
SM
MD
LG