Linkovi

Charles Bronson preminuo u 81-oj godini života - 2003-09-01


Holivudska filmska zvijezda Charles Bronson koji je imao osamdeset i jednu godinu umro je nakon mjesec dana duge borbe sa upalom pluća. Bronsonov predstavnik je izjavio da je glumac umro u subotu u bolnici u Los Angelesu.

Prije nego što je postao poznat u Sjedinjenim Državama Bronson je slavu stekao u Evropi ulogama u filmovima kao što je Adieu, L Ami (Zbogom, prijatelju) britansko-francuske produkcije i špageti-vesternu Once Upon a Time in the West (Jednom na divljem zapadu). Bronson je svoju filmsku karijeru izgradio igrajući uloge tvrdih momaka. On je možda najpoznatiji po svojoj kontraverznoj ulozi heroja u Deth Wish seriji filmova iz sedamdesetih godina.

Između ostalih zapažene su njegove uloge u filmovima: Sedam veličanstevnih, Veliko bjekstvo. 1971. god. Bronson je dobio nagradu Golden Globe kao najpopularniji glumac na svijetu. Bronson, sin litvanijskog imigranta rođen je 1922. god. u rudarskom regionu Pennsylvanie kao jedanaesto od petnaestoro djece porodice Bunchinsky. Dugi niz godina bio je u braku sa britanskom glumicom Jill Ireland koja je 1990. god. umrla od raka dojke.

XS
SM
MD
LG